I samband med utvecklingen av IN Gallerian beslutades också att gallerian skulle bli något alldeles extra ur energiförsörjnings- och miljöpåverkanssynpunkt. På ett tidigt stadium dimensionerades byggnaden och försörjningssystemen för låg energianvändning.
Tack vare en stor värmepump kan återvinns i dag värme från människor, belysning, kyl och frysdiskar för att sedan täcka eventuella värmebehov.
Efter ett beslut i miljödomstolen där Norrvidden fick tillstånd att använda Sundsvallsåsen - som är en så kallad akvifer, en underjordisk sjö med stillastående vatten och grusmassor - för att kyla gallerian.
Men det var ingen självklarhet att miljödomstolen skulle säga ja. Bland annat har myndigheterna krävt garantier för att inte anläggningen ska röra upp markföroreningar eller påverka byggnader i området.
Norrvidden räknar med att spara 750 000 kronor eller energi motsvarande 150 villor per år.
Trots att provborrningarna och miljöprövningen kostat miljontals kronor är investeringen – tack vare godkännandet från miljödomstolen – en lönsam affär för Norrvidden.
– Vi kan räkna hem investeringen från dag ett, framför allt eftersom Sundsvall har så höga fjärrvärmekostnader, säger Peter Andersson till Dagbladet.
Turning torso i Malmö är ett exempel på en fastighet som värms upp på samma sätt. I norra Sverige är anläggningen unik.
Norrviddens klartecken från miljödomstolen öppnar upp för fler liknande anläggningar. Bolaget överväger att införa systemet i fler fastigheter.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Neobo stärker upp i toppen av bolaget genom rekryteringen av Ali Ali som ny transaktionschef. För Fastighetssverige berättar han vad som lockade med att ansluta till Neobo, om sin snabba karriärsutveckling, om tiden på Rikshem, om sin syn på transaktionsmarknaden för bostäder samt om vilken nytta han har av sin karriär som fotbollsdomare.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.