Image
Den segdragna tvisten om Kongahälla-tomten är avgjord. Det innebär att projektet, som drivs av KF Fastigheter, nu kan köras igång igen.
Den segdragna tvisten om Kongahälla-tomten är avgjord. Det innebär att projektet, som drivs av KF Fastigheter, nu kan köras igång igen. Bild: KF Fastigheter

Tvisten om Kongahällatomten avgjord

Juridik Nu har den segdragna tvisten mellan Ica Fastigheter och Kungälvs kommun avgjorts. Kungälvs kommun vann och 2016 kan både bostäder och köpcentrum stå klara. Avgörandet innebär att fastighetsutvecklaren KF Fastigheter nu kan påbörja utvecklingen och uthyrningsarbetet.
Publicerad den 6 December 2013
Kongahälla-tomten. Bild: KF Fastigheter
Kongahälla-tomten.

Domen i Mark- och miljööverdomstolen innebär att byggnationen av omkring 700 bostäder samt en handelsanläggning på cirka 20 000 kvadratmeter nu kan komma igång igen.

- Vi har intresse från flera håll men inga avtal skrivna. Vi fick stanna upp med processen för drygt ett år sedan när vi var långt gångna. Nu ska vi återuppta den, säger Bjarne Fjellanger, chef för fastighetsutveckling på KF Fastigheter till Göteborgs-Posten.

Tvisten har stått mellan Ica Fastigheter och Kungälvs kommun och det är Ica Fastigheter som överklagat planerna av oro för hur deras närbelägna stormarknad skulle påverkas.

- Vi ska gå in i projekteringsdelen nu för att sedan kunna inleda en upphandling. Innan dess ska det göras en del markarbeten, så man kommer snart att kunna se att det händer saker, säger Monica Wincentson, kommunens projektledare för Kongahälla till Göteborgs-Posten.

Även Ica Fastigheter är nöjda med utfallet.
- Vi är väldigt tillfreds med att domstolen tagit hänsyn till oss när det gäller den delen som påverkar vår fastighet mest, säger Michael Johansson, vd för Ica Fastigheter i Sverige till G-P.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Pilotprojektets slutsats: Si och så med byggaktörsdrivna detaljplaner

Bygg/Arkitektur Stadsbyggnadsnämnden har i budget för 2020 och 2023 fått i uppdrag av kommunfullmäktige att pröva och utvärdera så kallade byggaktörsdrivna planprocesser. Slutsatserna har nu presenterats i ett utlåtande av stadsbyggnadskontoret, och man kan konstatera att det är högt och lågt i fynden från de tre pilotprojekten som staden använt sig av. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige