I samband med finanskrisen drog sig de internationella investerarna tillbaka till sina hemmamarknader och en hel del stora försäljningar genomfördes mellan 2009 och 2011.
2009 sålde de utländska investerarna för 2,9 miljarder mer än de köpte för. Under 2010 var siffran hela 25,3 miljarder (då bland annat tyska fonder storsålde), och 2011 landade den på 17,4 miljarder (bland annat genom Boultbees försäljningar av före detta Centrumkompaniet).
Under årets nio första månaderna har de internationella investerarna precis letat sig över på plussidan, och har hittills – de tre första kvartalen – köpt för 200 miljoner mer än de har sålt för.
- Framför allt är tyska fonder intresserade av stabiliteten som Sverige erbjuder. Dessutom ser vi att exempelvis amerikanskt, och även engelskt, kapital investeras i Sverige indirekt genom fonder som Niam och Areim. Dessa räknar vi inte som internationella investerare eftersom fondernas säten finns i Sverige. Så egentligen är det internationella intresset större än siffrorna visar, säger Jan Rosengren, investeringsrådgivare på Newsec.
Kommer de internationella investerarna att stanna kvar på plussidan nu?
- Svårt att säga. Vi vet att det finns ett stort intresse, men samtidigt finns det fortfarande ett antal utlandsägda bestånd som ska avvecklas.
Energi/miljö Att bevara byggnader genom att renovera dem med återbrukat byggmaterial ger stora vinster, både ekonomiskt och miljömässigt. Nu har Centrum för Cirkulärt Byggande öppnat det digitala Kunskapsbiblioteket med guider, rapporter och presentationer med fokus på cirkulärt byggande och förvaltning. – Många aktörer står i startgroparna och stora delar av branschen inser att det gäller att hänga med, säger Jonathan Hummelman, projektledare vid Stockholms stad centrum för cirkularitet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.