Totalt uppgår transaktionsvolymen i Sverige för perioden januari-mars till 34,5 miljarder kronor vilket kan jämföras med 28,9 miljarder kronor för motsvarande period 2016.
Den oro för en inbromsning i transaktionsrallyt som eventuellt finns i marknaden gör sig ännu inte påmind. Räntorna ligger fortsatt på en låg nivå och fastigheter framstår som en attraktiv placeringsform. Även utländska investerare lockas av marknaden som i ett internationellt perspektiv kan anses vara politiskt stabilt.
– Vi ser ett bra tryck i marknaden med många aktiva köpare och säljare. Det faktum att internationella aktörer nu är nettoköpare är faktiskt någonting vi inte har sett sedan perioden 2004-2007. Givet att det här är andra kvartalet i rad med samma utveckling så skulle man kunna börja prata om en trend”, säger Max Barclay, vd för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.
Det som framför allt lockar är handelsplatser utanför stadskärnorna och kontor i de allra mest attraktiva områden med god anslutning till kommunikationer. Andelen institutionellt kapital är fortsatt högt. Bland utländska investerare är amerikanska och tyska pensionspengar vanligt förekommande.
Stockholm är fortsatt den största geografiska marknaden och lockar 32 procent av kapitalet men även Göteborg går fram starkt och tar 20 procent av den totala transaktionskakan.
Läs Newsecs senaste rapport HÄR.
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av CDVI
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.