Image

Stenvalvet köper för 800 miljoner i Örebro

Transaktioner Stenvalvet köper 45 000 kvadratmeter av kommunala Örebroporten för drygt 800 miljoner kronor och etablerar ett nytt förvaltningskontor.
Publicerad den 17 September 2018
Stenvalvet köper av Örebroporten i Örebro. Bild: Stenvalvet
Stenvalvet köper av Örebroporten i Örebro. Sara Östmark Bild: Stenvalvet
Sara Östmark

Stenvalvet köper fastigheterna Athena 5 och Athena 19 i Mellringestaden, totalt cirka 45 000 kvadratmeter lokaler med verksamheter huvudsakligen inom samhällsservice. Det överenskomna fastighetsvärdet är 821,5 miljoner kronor.

Tillträde är planerat till den 1 februari.

Förvärvet av fastigheterna är en av Stenvalvets största investeringar sedan företaget bildades 2010. Genom förvärvet etablerar sig bolaget i Örebro och öppnar ett förvaltningskontor på orten. Efter förvärvet äger och förvaltar Stenvalvet fastigheter som omfattar nästan 140 000 kvadratmeter lokaler för samhällsservice i västra Mälardalen, i kommunerna Örebro, Västerås och Eskilstuna.

De förvärvade fastigheterna ligger i området Mellringestaden i Örebro och utgörs till största delen av tre boenden för äldre, ett elevhem, en grundskola och en förskola som alla förhyrs av Örebro kommun samt lokaler för psykiatrisk vård som hyrs av Region Örebro. Totalt omfattar fastigheterna cirka 45 000 kvadratmeter lokaler samt exploateringsmark.

– Örebro är en av de orter vi sökt investeringsmöjligheter i under en längre tid. Mellringestaden och vårt nya förvaltningskontor blir starten för ett nytt förvaltningsområde där vi hoppas kunna växa genom förvärv och projektutveckling de närmaste åren, säger Sara Östmark, Stenvalvets vice vd och affärsutvecklingschef.

– Örebroporten bedömer att vi har genomfört vårt uppdrag att utveckla området. Mellringestaden har varit basen i vårt bestånd från bolagets start. I våras landade vi i ståndpunkten att det inte är nödvändigt att Örebroporten är fortsatt ägare av Mellringestaden och att en försäljning i stället kan vara både lämplig och möjlig. Intresset att förvärva samhällsfastigheter har växt och det finns idag en stor efterfrågan, inte minst från långsiktiga fastighetsaktörer som förvaltar pensionskapital, säger Lennart Bondeson, styrelseordförande i Örebroporten.

– Det är en stor förvaltningsfastighet som inte lämplig att stycka upp på flera fastighetsägare utan bör hållas samman för en fortsatt bra driftsekonomi, bland annat genom det stora kulvertsystem som finns i området. Förutsättningar för att Örebroporten kan tänka sig att sälja är att köparen är långsiktig i sina avsikter med fastighetsförvaltningen och att man har tillräckliga resurser och tillräcklig storlek för att kunna fortsätta utveckla området i linje med verksamheternas behov, säger Jeanette Berggren, vd för Örebroporten.

– Reavinsten medför att Örebroporten kan minska sin låneskuld (för närvarande 2,8 miljarder) med cirka 650 miljoner kronor och att vi samtidigt kan göra nödvändiga omstruktureringar i vår derivatportfölj. Vid årsskiftet införs de nya ränteavdragsbegränsningsreglerna vilka träffar Örebroporten. Både amortering och omstruktureringarna är nödvändiga för att sänka bolagets framtida räntekostnader så att vi även i framtiden kan hålla våra resultatnivåer, säger Jeanette Berggren, vd för Örebroporten.

– Försäljningen gör att Örebroporten kommer göra en stor reavinst. Det är väldigt bra för kommunkoncernen att amortera på våra lån, det gör oss ännu bättre rustade för framtiden där många nya investeringar väntar. Vi välkomnar samtidigt Stenvalvet som en ny stor aktör på Örebromarknaden, säger Kenneth Nilsson, kommunstyrelsens ordförande.

Cushman & Wakefield har anlitats som säljarens rådgivare och transaktionskonsult.

Advokatfirman Lindahl har anlitats som juridiskt ombud för säljaren.

Försäljningen ska godkännas av Kommunfullmäktige i Örebro.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Fastighets AB Stenvalvet på Branschguiden

FASTIGHETS AB STENVALVET
Stenvalvet är ett av de ledande bolagen i Sverige inom segmentet samhällsfastigheter. Totalt äger, förvaltar och utvecklar vi ett hundratal fastigheter med en area av ca 600 000 kvm till ett sammanlagt marknadsvärde om cirka 16 miljarder kronor.

I våra fastigheter bedrivs samhällsservice inom områden som rättsväsende, utbildning, vård och omsorg samt myndigheter. Det är företrädesvis stat, kommun och region som är hyresgäster och utförare.

Fastighetsbeståndet är fördelat över hela Sverige. Stenvalvets ägare är långsiktiga institutionella ...

Läs mer om Fastighets AB Stenvalvet på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige