Image

Station Stockholm byggstartad

Bygg/Arkitektur På fredagen inleddes bygget av Stockholms nya entré till kollektivtrafiken – Station Stockholm City. Regina Kevius fick i en symbolisk ceremoni tillsammans med Jernhusen, Strabag och Citybanan montera ihop hela byggnaden för att markera byggstarten.
Publicerad den 6 September 2013

Med nya stationsfunktioner, fina takterasser och utsikt över staden kan Station Stockholm City bli en mötesplats för resenärer, hotellgäster, boende och stockholmare.

Stationen blir pendlarnas nya destination när Citybanan är klar 2017, men redan 2016 öppnas hotellet och entréplanen på Vasagatan och Klarabergsgatan med sin handel och service. Från Station Stockholm City kommer det finnas förbindelse under Vasagatan till tunnelbanan och tågen på Centralstation Stockholm. Station Stockholm City kommer förutom stationen också att innehålla hotell samt cirka 20 bostäder.

Regina Kevius, stadsbyggnadsborgarråd, Kerstin Gillsbro, vd för Jernhusen, Jens Lackman vd för Strabag och Eva Rådmark Herrder kommunikationschef på Citybanan deltog idag vid byggstarten av Stockholms nya entré till kollektivtrafiken – Station Stockholm City.

- Äntligen är vi igång med bygget. Nu kan vi se fram emot ett nytt fantastiskt hus med station, hotell och bostäder. Det blir en samlad stationslösning med tydliga entréer till både Klarabergsgatan som Vasagatan. Station Stockholm City kommer tillsammans med Centralstationen och Cityterminalen att skapa ett utvecklat stationsområde med attraktiv service till både resenärerna och de som bor och jobbar i området, säger Kerstin Gillsbro, vd för Jernhusen.

Huset har formen av fyra pelare – ”orgelpipor” - istället för en sammanhållen huskropp. Den danska arkitektfirman 3xN står bakom förslaget där huskropparna har olika höjder för att harmonisera med kringliggande byggnader. Gestaltningen tillför samtidigt vår tids arkitektur i området.

- Station City kommer att bli ett bra exempel på den stegvisa förändringen av vår stad, där årsringar läggs till årsringar och nytt möter gammalt. Det här förslaget tar hänsyn till platsens förutsättningar och visar att det går att tillföra nyskapande arkitektur till Stockholms hjärta, säger Regina Kevius, stadsbyggnadsborgarråd (M).

Station Stockholm City är ett samarbete mellan Stockholms Stad, Jernhusen, Trafikverket, Stockholms Läns Landsting och SL.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige