Motiveringen till kulturpriset 2009 lyder:
"I en tid där fastigheter och lägenheter i allt större utsträckning ses som förbrukningsvaror är Jonas Blom en värdig representant för en fastighetsförvaltning som med personligt engagemang. Han;
# ser långsiktigt på sina fastigheters goda fortbestånd.
# tar till vara såväl de kulturella som de ekonomiska värden som den enskilda fastigheten har.
# utför nödvändiga förändringar på ett varsamt sätt och med respekt för fastighetens egenart.
# begränsar sig till det nödvändiga när skador måste åtgärdas eller förbättringsåtgärder vidtagas.
# avstår från att utsätta fastigheten för ur teknisk synpunkt riskfyllda åtgärder som lägenhetsinredningar och altaner på vindarna.
De byggnader Jonas Bloms företag förvaltar i Stockholms innerstad representerar väl olika epoker av Stockholms byggnadshistoria under 18- och 1900-talet - den vardagsbebyggelse som i hög utsträckning ger innerstaden dess särskilda karaktär och själ och därmed dess samlade kulturhistoriska värde.
Jonas Blom och det fastighetsföretag - Lundberg&Blom HB - han företräder har utövat en fastighetsförvaltning som utmärks av god hushållning med ekonomiska, fysiska och kulturhistoriska resurser. Det är ett förhållningssätt som borde prägla all ansvarsfull vård och förvaltning av bebyggelse och som är tillämplig på alla fastigheter oavsett ålder och kulturhistoriskt värde. Årets pris, 50 000 kronor, utdelas för att uppmärksamma denna grundläggande aspekt."
Fakta om priset
AB Stadsholmen, ett dotterbolag till Svenska Bostäder, förvaltar en stor del av Stockholms kulturhistoriskt värdefulla fastigheter. Stadsholmen har sedan 1988 delat ut ett kulturpris vart femte år. Enligt prisbestämmelserna kan insatserna gälla utveckling av förvaltningsfrågor - underhåll eller byggnadsteknik - metoder eller kunskaper rörande byggnadshistorik, stadsbyggnadshistorik eller restaureringsteknik. Tidigare pristagare är bland andra arkitekt Ove Hidemark.
Pristagaren har utsetts av en prisnämnd bestående av representanter för Samfundet S:t Erik och AB Stadsholmen.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Teknik Pattern är plattformen som vill förstå fastigheter och områden. Gör man det tillräckligt bra kan man nämligen göra förutsägelser om utvecklingen framåt och då kanske det också går att göra platsutveckling mer hållbar. Fastighetssverige har intervjuat Daniel Emgård, affärsutvecklare på Pattern. – Kan man förstå fastigheterna i det sammanhang de ligger i, den påverkan de har och hur de utvecklas – då blir det spännande på riktigt!
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.