Image

Skärpta energikrav och slopade kommunala särkrav 2015

Juridik Regeringen har idag beslutat att ge ett uppdrag till Boverket att se över och skärpa energikraven för byggnader. Samtidigt går en promemoria ut på remiss från Socialdepartementet med förslag till gemensamma byggregler i hela landet och en ny lag för kommunala markanvisningar. Målet är att de nya reglerna ska börja gälla 2015.
Publicerad den 19 September 2013
Stefan Attefall. Bild: Johan Ödmann
Stefan Attefall.

- När det gäller klimatsmart byggande är Sverige på många sätt ett föregångsland. Ett led i det arbetet är att vi skärper energikraven för nybyggda hus. Tillsammans med enhetliga byggregler och ett bättre system för anvisning av kommunal mark kan Sverige fortsätta vara ett föregångsland i klimat- och energieffektiviseringsarbetet samtidigt som vi skapar bättre förutsättningar att bygga mer, säger bostadsminister Stefan Attefall.

- Dagens lapptäcke av kommunala tekniska särkrav, inte minst på energiområdet, krånglar till och fördyrar byggandet och i slutändan är det hyresgästen som betalar.

Regeringen ger i uppdrag till Boverket att se över och skärpa nivåerna för energihushållning i Boverkets föreskrifter. Idag är minimikraven till exempel i södra Sverige 90 kilowatt-timmar per kvadratmeter och år vid annat uppvärmningssätt än elvärme. Översynen bör omfatta samtliga klimatzoner och uppvärmningssätt för både bostäder och lokaler. Boverket bör bland annat ta hänsyn till förutsättningarna för olika boendeformer och effekter på övriga tekniska egenskapskrav samt samhällsekonomiska, fastighetsekonomiska och miljömässiga aspekter.

Inriktningen ska vara att de skärpta kraven ska träda i kraft den 1 januari 2015.

Uppdraget ska redovisas den 2 juni 2014.

Det finns ett stort behov av att öka bostadsbyggandet i Sverige idag. Idag tillämpar dock många kommuner så kallade tekniska särkrav som går utanför Boverkets byggregler. Konsekvensen blir att det är svårt att utveckla ett hus som kan uppföras på många olika platser i Sverige, och resultatet blir längre byggtid och högre kostnader.

Det är i regel dessutom sämre för miljön, eftersom det kräver mer transporter och logistik. Byggkravsutredningen har i sitt arbete under förra året konstaterat att kostnaden för nya bostäder ökar med 10-15 procent som en följd av de särkrav som olika kommuner ställer utöver de nationella byggnormerna.

I en remiss som skickas ut idag föreslås därför att plan- och bygglagen ändras så att en kommun inte får ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, genomförande av detaljplaner och andra ärenden enligt plan- och bygglagen. Om en kommun ställer sådana egna krav ska dessa krav vara utan verkan. Målet är att underlätta för byggherrar att använda samma tekniska lösningar i hela landet och på så vis främja ett kostnadseffektivt byggande.

Den nya plan- och bygglagen föreslås träda i kraft 1 januari 2015.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Expertens tips: De fastighetsaktierna ska du lägga under granen

Ekonomi/Finansiering Fondförvaltaren Peter Norhammar tipsar om tre fastighetsaktier att ge bort i julklapp, där bland annat en storspelare inom logistik borde finnas med på önskelistan. Dessutom blickar han tillbaka på det volatila året och spanar om förväntningarna på fastighetsbörsen under 2025.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige