Roy Hanssons tjänstebil är en sexliters BMW 760 Limousin med 445 hästkrafter, värd nästan 1,2 miljoner kronor.
HSB Skånes styrelseordförande Larry Andow (före detta socialdemokratiskt kommunalråd) godkände lyxbilen. Han förklarar bilvalet med – säkerhet.
- Kör man så mycket i jobbet vill jag som ordförande inte riskera att medarbetare kör osäkert. Jag ser bilen som ett arbetsredskap och då får det vara hur flott som helst, säger Andow till Sydsvenskan.
Roy Hanssons 29-årige son projektanställdes på HSB Skåne för tre år sedan. I början av 2008 blev han plötsligt utsedd till fastighetschef över föreningens miljardinvesteringar.
Enligt Sydsvenskan förvånade utnämningen anställda inom HSB Skåne, inte minst eftersom tjänsten aldrig utannonserades, inte ens internt – även om Roy Hansson påstår det.
Larry Andow medger dock att tjänsten aldrig utannonserades.
– Initiativet kom från mig därför att jag såg risken att vi skulle bli av med en betydande kraft inom föreningen.
Roy Hanssons 24-åriga dotter har också hamnat i en gräddfil, enligt tidningen.
Hon flyttade den första juli 2006 in i en 200 kvadratmeter stor sexrumslägenhet i centrala Eslöv. Hyran var 12044 kronor. Hon behövde ingen borgensman trots att hon inte hade någon taxerad inkomst, och trots att reglerna säger att det är ett krav "om årsinkomsten inte står riktigt i proportion till årshyran".
Hyran var dock inte så hög i praktiken – HSB beviljade Roy Hanssons dotter en rabatt på 4300 kronor per månad.
Också dotterns sambos syster och hennes man har fått rabatt av HSB, 5500 kronor per månad.
När Sydsvenskan konfronterar Roy Hansson med uppgifterna nekar har först till att rabatterna finns, men medger dem senare.
– När de här lägenheterna hade stått tomma i ett par månader och ingen ville ha dem fanns det ingen anledning att låta dem kosta oss en massa pengar. Det var anledningen till att vi sa okej då hyr vi ut dem, säger Roy Hansson till Sydsvenskan.
Men enligt Sydsvenskan stämmer inte Hanssons uppgifter. Dotterns lägenhet ska bara ha stått tom i två dagar.
Ordföranden i HSB Riksförbund, Kent-Olof Stigh, tar kraftfullt avstånd från det inträffade.
- Jag tar avstånd från hur ledningen i HSB Skåne har agerat . Jag är mycket besviken eftersom vi under många år har genomfört olika processer med alla HSB-ledningar i landet när det gäller etikfrågor och hur vi ska uppträda som företrädare för en medlemsstyrd kooperativ organisation, säger Kent-Olof Stigh. Vi har gemensamt utarbetat de värderingar som ska känneteckna alla delar av HSBs verksamheter. Vi har också utarbetat en gemensam Kod för föreningsstyrning inom HSB som utgår från att vi ska ha en medlemsstyrd verksamhet, med full insyn så att inget ska kunna ske i det fördolda.
- Sådana här ageranden spiller över på hela HSB, vilket jag tycker är ledsamt eftersom jag vet att det läggs ned mycket energi på många olika håll i organisationen på etik- och demokratifrågor. HSB är en organisation där alla regionala föreningar och bostadsrättsföreningar är helt självständiga och fattar sina egna beslut. Det som håller oss samman är våra stadgar och andra styrdokument som vi gemensamt kommit överens om. Riksförbundet kan därför inte styra över HSB Skåne men jag uppmanar styrelsen där att genomföra en ordentlig revision så att medlemmarna får alla papper på bordet, säger Kent-Olof Stigh.
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av CDVI
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.