Sernekes uppdrag blir att med stor försiktighet och omsorg stamrenovera avloppsledningar, byta ut kall- och varmvattenledningar samt bygga om samtliga våtrum med nya terrazzogolv, dekorationsmålning, renovera artistlogerna och komplettera ventilation.
Dramaten är Sveriges nationalscen och byggnaden, som färdigställdes 1908, är ett statligt byggnadsminne. Byggnaden har genomgått ett flertal större och mindre ombyggnader, men de publika rummen är i huvudsak ursprungliga.
– Det är ett hedrande uppdrag att få jobba med en sådan ikonbyggnad. Renoveringen kommer att ställa höga krav på oss som entreprenör när vi ska utföra så omfattande arbeten i en byggnad från förra seklet med autentiska ytskikt och inventarier. Det geografiska läget ställer också krav på minutiös planering av transporter in och ut från bygget, säger Marlene Wiberg, arbetschef på Serneke Bygg.
– Vi har stort förtroende för Statens fastighetsverks val av Serneke som entreprenör. Parallellt med stambytet genomför Dramaten dessutom omfattande renoveringar av Stora scenen med framförallt byte av övermaskineri, vilket ställer höga krav på samordning. Vi ser mycket fram emot ett tekniskt utmanande och spännande projekt, säger Fredrik Österholm, teknisk chef på Dramaten.
Renoveringsarbetena startar i maj 2019 och ska vara klara till december samma år. Entreprenadsumman på cirka 22 miljoner kronor orderbokförs i tredje kvartalet 2018.
Bygg/Arkitektur Hallands Hamnar vill bli en av Sveriges första hamnar att ta hand om mellanlagring och utlastning av infångad koldioxid. Hamnen vill, genom strategiska samarbeten och infrastruktur, knyta samman utsläppare, teknik och transport. Men vad krävs för satsningar när det gäller byggnation och markanvändning? Fastighetssverige har talat med Henrik Nanfeldt, kommersiell chef på Hallands Hamnar.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.