Image

Selin om Balders senaste investeringar

Bolag Balder och Tredje AP-fonden bildar ett joint venture för investeringar i bostadsfastigheter i Sverige. - Vi får se hur stort det här blir, säger Balders vd Erik Selin till Fastighetssverige.
Publicerad den 21 December 2015
Erik Selin. Bild: Nicklas Tollesson
Erik Selin. Kerstin Hessius Bild: Peter Phillips
Kerstin Hessius

Det nya bostadsfastighetsbolagets inriktning är primärt investering i nyproduktion av hyresfastigheter i tillväxtorter i Sverige. Förutom i de tre storstadsregionerna är även tillväxtorter med positiv befolkningsutveckling i fokus. De bostadsfastigheter som produceras skall vara miljöklassade.

Balder och AP 3 kommer att äga 50 procent var av bolaget.

Affären är villkorad av godkännande från Konkurrensmyndigheten och affären beräknas kunna slutföras under första kvartalet 2016.

- Vi får ta det i tur och ordning. Först ska affären godkännas, sedan kan vi börja göra affärer. Det fina med det här är att vi och Tredje AP-fonden har samma långsiktiga synsätt. Det öppnar sig många intressanta möjligheter, säger Erik Selin.

Hur kommer det här bolaget att styras?

- Kortsiktigt kommer vi att sköta bolaget härifrån men på sikt är tanken att bygga upp ett självständigt fint bolag med duktiga medarbetare.

AP3 är sedan bland annat huvudägare i Hemsö och 25-procentig ägare i Vasakronan. Det här är AP3:s första exponering mot bostäder.

- Vi ser goda möjligheter i att utveckla vår svenska fastighetsportfölj med bostäder tillsammans med Balder som är ett väletablerat bolag inom sektorn. Den starka befolkningstillväxt som väntas i Sverige innebär dessutom stora behov för nyproduktion av bostäder, säger Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden.

I förra veckan köpte Balder ytterligare 22,9 procent av aktierna i det finska bostadsfastighetsbolaget Sato. Därmed äger Balder 53,3 procent av bolaget, som vid årsskiftet konsolideras in i Balders räkenskaper som dotterbolag.

- Sato är ett jättefint bolag med väldigt bra medarbetare. Vi tror att det är en långsiktigt bra affär, säger Erik Selin.

Ni betalar cirka 20 procent mer för de här aktierna än för de första ni köpte, i april?
- Ja, det stämmer. Substansvärdet har ökat något, och dessutom är det här en stor post som är viktig för oss att komma över. Då blir det ibland lite dyrare.

Förvärvet delfinansieras med en nyemission, där tio miljoner nya aktier emitterades till 172 kronor styck.
- Det var väldigt stort intresse, både från svenska och internationella investerare. Bookbuildingen ägde rum under ett par timmar på tisdagskvällen. Vi hade kunnat ta in dubbelt så mycket kapital.

Investerade du själv i nyemissionen?
- Nej. Och det innebär att mitt ägande blir utspätt så att jag får strax under 50 procent av rösterna. Jag är egentligen en för stor ägare. Emissionen innebär att vi får ett mer spritt ägande och en större free float, det är jättebra.

Balderaktien handlas på måndagen på kurser mellan 196 och 199,5 vilket är cirka 15 procent över emissionskursen på 172 kronor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige