Image

Sänkt bolagsskatt höjer Akademiska Hus resultat

Bolag Akademiska Hus redovisar ett förbättrat resultat för 2012 jämfört med föregående år. Detta beroende på den sänkta bolagsskatten som påverkar resultatet med 1 292 miljoner kronor.
Publicerad den 12 Februari 2013
Kerstin Lindberg Göransson. Bild: Akademiska Hus
Kerstin Lindberg Göransson.

Resultatet före skatt är lägre än 2011 till följd av värdeförändringar i fastigheter som uppgår till -291 miljoner kronor (361). Samtidigt har finansnettot försämrats och uppgår till -682 miljoner kronor (-452).

Årets resultat efter skatt blev 3 147 miljoner kronor (2 394). Ökningen är en följd av att bolagsskatten sänkts till 22 procent, vilket medför en förändring av den beräknade uppskjutna skatten med 1 292 miljoner kronor som påverkar resultatet.

Under 2012 har bruttoinvesteringar i ny- till- och ombyggnationer skett med 2 917 miljoner kronor (2 266). Totalt har Akademiska Hus en projektportfölj som uppgår till 26 miljarder kronor och med det följer vikten av att säkerställa finansieringen. Sedan 2011 har Akademiska Hus genomfört obligationsemissioner på sammanlagt 3,2 miljarder kronor.

– Inom Akademiska Hus gör vi nu en omfattande satsning för att tydligare inkludera hållbarhetsfrågan i vår verksamhet och affär. Som ett av Sveriges största fastighetsbolag vill och kan vi göra skillnad. Att tillsammans med våra kunder agera långsiktigt och hållbart är en självklarhet för oss och vår ambition är att vara ledande i fastighetsbranschen, säger Kerstin Lindberg Göransson, vd för Akademiska Hus.

För att ge förutsättningar för en mer effektiv organisationsstruktur, skapa en mer flexibel kapitalstruktur samt möta ägarens krav på långsiktig soliditet och avkastning, genomfördes under året en fusion av Akademiska Hus bolag. Akademiska Hus har sedan senhösten 2011 haft en dialog med majoriteten av sina kunder i denna fråga. Den geografiska indelningen av bolaget påverkas inte och Akademiska Hus kommer att vara lika transparent som tidigare. Den lokala förankringen och närheten till de lärosäten som är hyresgäster hos Akademiska Hus är av fortsatt stor betydelse.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige