Rotstein Arkitekter menar att tunnelmynningen, det faktum att Mäster Samuelsgatan korsar över Sveavägen ett par våningar upp i luften och bristande förbindelser ner till Sveavägen gör att den här delen av City lider stor brist på naturliga flöden av myllrande folkliv.
Med ett smalt högt hus som utformas i samspel med både Hötorgsskraporna och obelisken på Sergels torg vill Rotstein Arkitekter berika stadsbilden samtidigt som det ges utrymme för folkliv under och kring huset.
Genom att huset ställs på pelare står det inte i vägen för flanörer och norr om den nya trappan som leder upp mot Mäster Samuelsgatan anläggs en publik yta ovan den nuvarande nedfarten.
Rotstein Arkitekters vision är ett hus med bostäder.
- En byggnad på den här platsen tillför nya värden till staden samtidigt som den läker såret i Sveavägens gaturum och minskar betydelsen av den dominerande bildnedfarten mitt i Stockholms absoluta centrum, säger Rickard Rotstein.
Energi/miljö Att bevara byggnader genom att renovera dem med återbrukat byggmaterial ger stora vinster, både ekonomiskt och miljömässigt. Nu har Centrum för Cirkulärt Byggande öppnat det digitala Kunskapsbiblioteket med guider, rapporter och presentationer med fokus på cirkulärt byggande och förvaltning. – Många aktörer står i startgroparna och stora delar av branschen inser att det gäller att hänga med, säger Jonathan Hummelman, projektledare vid Stockholms stad centrum för cirkularitet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.