Riksbyggen har fått kameraövervakningstillstånd för drönare för samtliga kommuner i Sverige. Redan under 2015 startade Riksbyggen tak- och fasadinspektioner med hjälp av kameraförsedda drönare. Efter högsta förvaltningsöverdomstolens dom i oktober förra året om att kameraförsedda drönare omfattas av reglerna i kameraövervakningslagen tog Riksbyggen en paus i arbetet med att använda drönarna för att invänta tillstånd.
– Besked om att vi kan börja använda drönarna är mycket glädjande. Genom att använda drönare vid tak- och fasadinspektioner skapar vi kundnytta för bostadsrättsföreningarna och våra medarbetare får en säkrare arbetsmiljö, säger Göran Danling, processansvarig teknisk förvaltning på Riksbyggen.
Riksbyggens tillstånd gäller än så länge för fem kameror.
– Det är en bra början och gör att vi kan komma igång igen i de marknadsområden som var först ut med att använda drönarna, till exempel vårt marknadsområde i Skaraborg, säger Göran Danling.
Efter sommaren kan det bli fritt fram för alla Riksbyggens marknadsområden att använda drönare. I syfte att förenkla för företagen föreslår Justitiedepartementet att drönare inte ska omfattas av kravet på tillstånd i kameraövervakningslagen. Förslaget skickas nu ut på remiss till mitten av februari och föreslås träda i kraft den 1 augusti 2017.
Bygg/Arkitektur Hallands Hamnar vill bli en av Sveriges första hamnar att ta hand om mellanlagring och utlastning av infångad koldioxid. Hamnen vill, genom strategiska samarbeten och infrastruktur, knyta samman utsläppare, teknik och transport. Men vad krävs för satsningar när det gäller byggnation och markanvändning? Fastighetssverige har talat med Henrik Nanfeldt, kommersiell chef på Hallands Hamnar.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.