Vid halvårsskiftet 2016 införde regeringen energiskatt för producenter med solcellsanläggningar med en sammanlagd större effekt än 255 kW. Skatten innebar att flera stora fastighetsägare upphörde med investeringar i solenergianläggningar, eftersom det inte var ekonomiskt försvarbart.
– Det är mycket glädjande att regeringen nu i ett första steg sänker solelsskatten och därefter inleder en process för att ta bort skatten helt. Det kommer bidra till att fler fastighetsägare kan motivera investeringar i solenergianläggningar, säger Rikard Silverfur.
Regeringens förslag innebär att skatten sänks från 29,2 öre/kWh till 0,5 öre/kWh från och med 1 juli 2017. Den nya skattegränsen gäller oavsett hur många solcellsanläggningar en fastighetsägare har, under förutsättning att varje enskild anläggning har en effekt på max 255 kW.
Regeringen ska även söka godkännande från EU-kommissionen att flytta effektgränsen på solelanläggningar från juridisk person till att istället gälla per anläggning. Det skapar nya förutsättningar för utbyggnaden av solel.
- Det är strålande nyheter att regeringen slopar skatten på solel. Nu kan äntligen utbyggnaden av solel ta fart ordentligt. HSB har tillsammans med Solelkommissionen en längre tid påtalat bristerna med dagens regelverk. Det är mycket glädjande att regeringen har lyssnat på kritiken, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Ekonomi/Finansiering Fondförvaltaren Peter Norhammar tipsar om tre fastighetsaktier att ge bort i julklapp, där bland annat en storspelare inom logistik borde finnas med på önskelistan. Dessutom blickar han tillbaka på det volatila året och spanar om förväntningarna på fastighetsbörsen under 2025.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.