Stockholms tingsrätt har meddelat dom i ett mål rörande insiderbrottslighet som har skett under åren 2017 – 2018, i fastighetsbolaget Victoria Park respektive det danska telekombolaget TDC. Fjorton personer har stått åtalade, varav tolv alltså fälls. Påföljderna har för de huvudåtalade bestämts till fängelse, som längst 1,5 år. Övriga döms till villkorlig dom med antingen samhällstjänst eller böter.
Insiderhandeln har skett kort inpå att det har lagts offentliga bud på bolagen. Tingsrätten har kommit fram till att de dömda har känt till detta i förväg och på så sätt kunnat göra stora vinster på sin värdepappershandel. Förutom påföljden ska de dömda betala tillbaka de aktievinster som de har gjort, vilket totalt handlar om cirka 2,8 miljoner kr. Merparten ska också helt eller delvis själva stå för sina advokatkostnader i målet.
– Det är åklagaren som ska bevisa att insiderbrott faktiskt har begåtts, dvs. att det inte endast handlar om skicklig eller tursam aktiehandel. I detta fall har tingsrätten bedömt att den omfattande handeln, personkopplingarna samt valet av värdepapper, tillsammans med viss säkrad kommunikation mellan de tilltalade, har räckt för en fällande dom, säger rådmannen Josefin Park i en kommentar.
Tingsrätten har också prövat ett åtal som involverar de två skånska näringslivsprofilerna Percy Nilsson och Dan Olofsson, där den senare har skickat ett sms innehållande insiderinformation till den förre. I det fallet har Dan Olofsson som skickade sms:et dömts till ansvar, dock inte för insiderbrott utan för obehörigt röjande av insiderinformation. Påföljden för Dan Olofsson har bestämts till villkorlig dom och böter. Percy Nilsson som mottog sms:et har däremot frikänts, eftersom åklagarna inte har lyckats bevisa att informationen faktiskt har använts till insiderhandel.
Dan Olofsson kommer överklaga domen.
– Tingsrätten väljer att gå på lösa spekulationer om tänkbara förklaringar jag hade vid förhöret som inte var baserade på faktiska minnen, eftersom jag inte kom ihåg detta sms som skickades 19 månader innan. När jag sedan någon vecka efter kartlagt all kommunikation stod förklaringen klar, och det var att främja Vonovias bud. Och detta är lagligt. Detta förhållande får således klarläggas i hovrätt, uppger Olofsson för Dagens industri.
I början av 2022 förenades Victoria Park och Hembla under det gemensamma varumärket Victoriahem. Tillsammans tar vi hand om 40 000 familjers hem i 31 kommuner, från Uppsala i norr till Trelleborg i söder.
Vårt fokus är att långsiktigt äga, förvalta och rusta upp bostäder i miljonprogramsområden, samtidigt som vi bygger fler bostäder. Vi har 500 medarbetare, de flesta jobbar nära våra hyresgäster i våra bostadsområden. En tät dialog med de boende och samverkan med andra samhällsaktörer är centralt i vår verksamhet. Vår ägare Vonovia är Europas största bostadsbolag...
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.