Akademiska Hus och Göteborgs universitet har låtit fyra arkitektkontor ge förslag på hur Campus Näckrosen kan utvecklas. Syftet är att få fram förslag på hur hela Konstnärliga fakulteten och universitetsbiblioteket kan samlokaliseras med nya Humanisten i området.
Ett parallellt uppdrag innebär att det inte är något arkitektkontor eller ett specifikt förslag som vinner, utan att det är fritt för uppdragsgivaren att välja bland de goda idéer och delförslag som det parallella uppdraget sammantaget genererar.
Inom uppdraget har de fyra arkitektkontoren genomfört volymstudier för att se hur det är möjligt att få plats med universitetets lokalbehov. Detta har gjorts genom att utreda förutsättningarna för en inplacering av det nya universitetsbiblioteket och den Konstnärliga fakulteten genom om- och tillbyggnader av det nuvarande Universitetsbiblioteket, Gamla Hovrätten och Artisten. Två av arkitektkontoren har även studerat p-däcket norr om Artisten gränsande till Karin Kavlis plats.
– Vi har fått förslag som visar flera olika sätt att lösa uppgiften. Det var vad vi hoppades på när uppdraget gavs och det ger oss goda idéer för att föra projektet vidare, säger Birgitta Hohlfält van Dalen, regiondirektör för Akademiska Hus region Väst.
Arkitekternas förslag har tagits fram i dialog med Akademiska Hus och Göteborgs universitet. Det har gett universitetet möjligheten att tydliggöra sina lokal- och verksamhetsbehov.
– Förslagen visar att vår konstnärliga verksamhet kan samlas i en mycket spännande miljö. Det här kan också bli första steget mot en unik och kreativ mötesplats för konst, kultur och humaniora i Göteborg, säger universitetets projektledare Johan Öberg.
Förslagen presenteras och diskuteras nu med de närboende i en workshop och med personal vid Göteborgs universitet. Resultatet från de parallella uppdragen och dialogen sammanvägs sedan av universitetet och Akademiska Hus och blir ett viktigt inspel till stadens detaljplanearbete. Göteborgs Stad beräknas påbörja sitt arbete med en detaljplan runt årsskiftet och det arbetet förväntas ta drygt två år. Under tiden gör Akademiska Hus och universitetet viss projektering och programarbete.
Om den preliminära tidplanen håller kan byggnationen starta tidigast 2019 och i så fall med en möjlig inflyttning tidigast 2021.
De byråer som haft uppdraget är Jais arkitekter, Tham & Videgård Arkitekter, Varg arkitekter och Wingårdh arkitektkontor.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.