Image

Nya laboratorier till Brunnshög

Bygg/Arkitektur Det kan bli möjligt att bygga två nano-laboratorier och kontor i Brunnshög. Byggnadsnämndens arbetsutskott har beslutat att en ny detaljplan ska tas fram som ger plats för 600 nya arbetsplatser i Lund.
Publicerad den 15 Augusti 2017
Nya laboratorier till Brunnshög. Bild: Kamikaze Arkitekter
Nya laboratorier till Brunnshög.

Direkt öster om Max IV vill två nya laboratorier etablera sig – Lund Nanolab och ProNano som är två renrumsanläggningar för nanoteknik. Den första är en del av Lunds universitet och är inriktad på forskning och den senare är en pilotproduktionsanläggning, som förväntas kunna drivas kommersiellt så småningom. Laboratorieanläggningarna kompletteras med byggnader med forskningskontor, mötesrum med mera. Utöver det ska det vara möjligt med ytterligare kontorsbyggnader som kan hysa extern verksamhet.

– Nu ser vi till att Brunnshög och Science Village Scandinavia kan växa med högspecialiserad forskning, precis den inriktning vi eftersträvar mellan ESS och Max IV, säger Björn Abelson (S), ordförande Byggnadsnämnden i Lund.

Planområdet (del av Östra Torn 27:13) ligger direkt öster om Max IV. I det förarbete som har gjorts föreslås att laboratorierna med gröna fasader placeras mot Vindarnas park och att de mer personalintensiva kontoren vänder sig mot Science Village. Entré till såväl laboratorier som kontor blir från en mindre gata norr om kvarteret.

Läget inom Science Village har valts med tanke på att laboratorierna behöver ha ett säkerhetsavstånd på minst 100 meter till spårvagnarnas magnetfält. Andra speciella förutsättningar är extrema krav på vibrationskontroll och en mycket ren miljö. Därför konstrueras ett kraftigt bjälklag, cirka 1 000 millimeter betong, som ska vara helt isolerat från omgivningen och från byggnaden i övrigt. Det planeras också för avancerade luftslussar.

Laboratorierna producerar en ansenlig mängd överskottsenergi. Den bör kunna utnyttjas i det lågtemperatursystem som planeras för hela Science Village och där energi kan återlevereras direkt till ledningsnätet. Därutöver kan anläggningen producera energi om man utnyttjar takens goda läge för solceller.

Plansökande är Science Village Scandinavia AB, ett bolag som ägs av Lunds kommun, Region Skåne och Lunds universitet.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter miljardförvärvet – här vill Revelop växa med nya fonden

Bolag Revelop gör sina första förvärv med nya fonden Revelop VI. Efter miljardaffären berättar Revelops vd Thomas Sipos vad man letar efter för fastigheter, på vilka marknader man vill investera, det gynnsamma marknadsläget och om det internationella intresset för fonden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige