Image
Bild: Istock

NP3 öppnar plånboken – köper fastigheter och bolag

Transaktioner NP3 Fastigheter har tecknat villkorat avtal med Poularde AB om förvärv av samtliga aktier i Frösö Park Fastighets AB för ett överenskommet fastighetsvärde om 755 miljoner kronor, samt 29,6 procent av aktierna i NP3:s befintliga intressebolag Cibola Holding för motsvarande ett totalt underliggande fastighetsvärde om 620 miljoner kronor.
Publicerad den 17 September 2024

Det framgår av ett pressmeddelande där det även meddelas att NP3 Fastigheter avser göra en riktad nyemisssion av 3,5 miljoner nya stamaktier genom ett accelererat bookbuilding-förfarande som inleds omedelbart som en del av finansieringen.

I Poularde är den större aktieägaren och tillika styrelseledamoten i NP3 Mia Bäckvall Juhlin indirekt hälftenägare.

Fastigheterna i Frösö Park är belägna i området Frösö Park på Frösön i Östersund. Det överenskomna fastighetsvärdet på 755 miljoner kronor, före marknadsmässigt avdrag för latent skatt om 30 miljoner kronor, motsvarar en initial direktavkastning om 7,2 procent.

Cibola äger fem fastigheter för primärt hotellverksamhet. Fastigheterna är belägna i Östersund, Mora, Tällberg, Skellefteå och Berg. Överenskommen köpeskilling för 29,6 procent av aktierna uppgår till 68 miljoner kronor, vilket motsvarar cirka 230 miljoner kronor för 100 procent av aktierna och ett underliggande fastighetsvärde om 620 miljoner kronor före marknadsmässigt avdrag för latent skatt om 14 miljoner kronor. Det ger en initial direktavkastning om 7,2 procent, uppges det.

NP3 äger sedan tidigare 31,6 procent av aktierna i Cibola. Efter förvärvet kommer NP3 att äga 61,2 procent av aktierna och Cibola kommer att utgöra ett dotterbolag.

Köpeskillingen kommer att erläggas dels med kontant vederlag, dels med vederlag i form av fyra miljoner nyemitterade preferensaktier till teckningskursen 30:05 kronor per preferensaktie.

Förvärvet av Frösö Park är bland annat villkorat av godkännande från Inspektionen för strategiska produkter.

De befintliga NP3-aktieägarna Inga Albertina Holding, som kontrolleras av Mia Bäckvall Juhlin, och Bäckarvet Holding som kontrolleras av Åse Bäckvall, har uttryckt intresse att delta i nyemissionen.

Carnegie, Danske Bank och Swedbank är Joint Bookrunners i samband med nyemissionen.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Vi tror på en stark realhyresutveckling"

Bolag SBB:s dotterbolag Sveafastigheter är på väg mot börsen och blir därmed det största börsnoterade svenska bostadsbolaget. Sveafastigheters vd Erik Hävermark berättar för Fastighetssverige vad de vill uppnå genom noteringen, om börsklimatet och tajmingen för noteringen, tillväxtplanerna för bolaget och varför Sveafastigheter inte kommer att delas ut till aktieägarna i SBB.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige