Image

Miljonprogramsrenovering vinner svenska Nordic Built Challenge

Event Ett koncept för renovering av miljonprogrammet utifrån de boendes önskemål och vad de har råd med. Det har NCC och arkitektkontoret Spridd tagit fram och får nu möjlighet att genomföra i ett verkligt projekt som kallas Fittja People’s Palace. Konceptet vann första pris i den svenska delen av tävlingen Nordic Built Challenge.
Publicerad den 12 September 2013

– Fittja People’s Palace kan vara svaret på miljonprogramsfrågan. Det är ett koncept som tar med de boende på resan och gör det ekonomiskt möjligt för hyresgästen att bo kvar. Och det kan enkelt anpassas till andra miljonprogramshus runt om i Sverige, säger Madeleine Nobs, chef för hållbar renovering inom NCC Construction.

De lokala intressenterna ges inflytande över hur mycket renovering som ska göras via en väl genomtänkt samarbetsprocess. Tävlingsbidraget har tre alternativa renoveringspaket, alla med endast måttliga hyreshöjningar. Paketen ska ses som exempel, exakt vilka renoveringar som görs bestäms i det specifika projektet.

NCC och Spridd har tagit fasta på att skapa ett koncept som är ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart. Samarbetsprocessen ska mynna ut i en lösning som gör det ekonomiskt hållbart för de boende.

- Att hantera en teknisk uppgradering med en hållbar budget, och att samtidigt få ut mesta möjliga av de befintliga strukturerna, både fysiskt och socialt, var en stor utmaning. Vi har hela tiden strävat efter att respektera de boendes intressen, och har därför har vi valt en relativt snabb och okomplicerad lösning som gör att hyresgästerna kan bo kvar och att hyreshöjningarna hålls låga, säger Ola Broms Wessel, en av Spridds delägare.

Renoveringsprojektet får lokala lärlingsprogram och förbättringar görs i närområdet som ökar tryggheten och skapar en trevlig miljö. Den aktuella fastigheten som ska renoveras ligger i Fittja i södra Stockholm och ägs av Botkyrkabyggen.

FAKTA/ Nordic Built Challenge
Nordiska Ministerrådet står bakom tävlingen Nordic Built Challenge - en öppen, interdisciplinär designtävling för renovering av en existerande byggnad i varje nordiskt land. Syftet med tävlingen är att stimulera innovation och utveckling av hållbara, genomförbara och skalbara renoveringskoncept för de vanligaste byggnadstyperna i Norden. De fem vinnarna av Nordic Built Challenge får ett konsultavtal med fastighetsägarna och möjligheten att förverkliga sina projekt. Dessutom deltar de i tävlingen om Nordic Built Challenge Award och ett pris på en miljon norska kronor. Den slutliga nordiska vinnaren koras den 17 oktober.

FAKTA/ De övriga nordiska vinnarna:
Finland: Equilibrium.
Norge: Urban Mountain.
Island: Cape Green.
Danmark: Ellebo Garden Room.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige