Image

Miljardsubventionering till miljonprogrammet

Juridik Regeringen och Vänsterpartiet är nu överens om en satsning på upprustning av miljonprogrammet. En miljard kronor ska varje år mandatperioden ut satsas på upprustning och energieffektivisering.
Publicerad den 26 Augusti 2015
Mehmet Kaplan Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Mehmet Kaplan

Satsningen är dubbelt så stor som den som aviserades i den budget som röstades ner i höstas.

- Vi tror att när man ändå gör en upprustning av beståndet, så är det viktigt att vi ser att det också behövs en klimatsatsning. En stor del av våra klimatutsläpp kommer från befintliga fastigheter och nu tar regeringen ett helhetsgrepp kring den här frågan och hjälper till vid upprustningen av det befintliga beståndet, säger bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) till SR.

Ett krav på fastighetsägare som söker subventionering är att hyrorna inte ska höjas för mycket.

- Det beror på att vi under senare år har sett hur en del renoveringar har lett till större hyreshöjningar än hyresgästen kunnat stå för. Det är en oerhört viktig social fråga, man ska kunna bo kvar i sin hyresrätt, säger Mehmet Kaplan.

Upprustningarna ska finansieras med sänkningen av ROT-avdraget.

Ewa Thalén Finné, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna, kritiserar satsningen:
- Jag blir väldigt bekymrad för det sänder en signal till fastighetssektorn att om man inte har en långsiktig plan för sina hus så kommer regeringen med Vänsterpartiet med undsättning i form av subventioner. Det finns flera fastighetsbolag som redan har börjat rusta upp på ett ansvarsfullt sätt, säger hon till TT.

- Det snedvrider hela fastighetssektorn och gynnar dem som inte underhållit, och det slår hårt mot dem som redan har skött sig och renoverat sina hus.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Northvolt backar från fabriksplaner – här är Borlänges största fastighetsägare

Bolag En bomb slog ner i Borlänge under onsdagen. Batteritillverkaren Northvolt skrotar sina planer på att bygga en fabrik i staden och 1 000 jobb uteblir. Samtidigt framkommer det att bolaget vill sälja den 900 000 kvadratmeter stora marken. Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i kommunen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige