Image
Medicon Village bygger nytt labbhus för 500 miljoner kronor.
Medicon Village bygger nytt labbhus för 500 miljoner kronor. Bild: Medicon

Medicon Village bygger nytt labbhus för 500 miljoner

Bygg/Arkitektur Medicon Village investerar i en ny byggnad för laboratorieverksamhet och stärker sin roll som den naturliga noden för forskning och företagande inom life science i Sydsverige. Genom denna satsning på 12 500 kvadratmeter fördelat i 4 plan stärks förutsättningarna för fortsatt expansion under kommande år.
Publicerad den 17 Januari 2024

Byggnaden som beräknas stå klar under andra halvåret 2024 är den första laboratoriebyggnaden som uppförts på Medicon Village sedan Astra Zeneca lämnade Lund 2012 och den största satsningen på laboratoriekapacitet i Skåne på många år. Den nya laboratoriebyggnaden är ett viktigt bidrag för att positionera Skåne som en av Skandinaviens ledande life science-regioner.

Tre viktiga anledningar till att Medicon Village beslutat att uppföra en ny laboratoriebyggnad är att stärka infrastrukturen inom sydsvensk life science, skapa laboratorieytor för bioteknikföretag med växtvärk samt öka laboratoriekapaciteten för forskningsbyns fler än 2800 medarbetare i fler än 180 bolag och organisationer inklusive SmiLe Incubator.
– Vi har arbetat med att utveckla projektet kring laboratorielokaler under ett antal år och beslutet innebär en milstolpe för Medicon Village. Byggnaden kommer ge förutsättningar för befintliga bolag att expandera och öppnar även upp för att nya bolag ska kunna etablera sig hos oss och växa. Det känns mycket bra att vi kan fortsätta satsningen och säkerställa Mats Paulssons mål att överskott från fastighetsbolaget ska gå till viktig forskning i regionen, säger Erik Jagesten, vd för Medicon Village Fastighets AB.
– Den nya laboratoriebyggnaden stärker bilden av Lund som forsknings- och universitetsstad, och bidrar till att positionera Medicon Village som den naturliga noden för life science i Sydsverige. Satsningen är även betydelsefull ur ett Öresundsperspektiv då vi ser en stor potential i att locka fler danska bolag till Skåne. Ett starkare forskningsutbyte över sundet är viktigt för regionens konkurrenskraft, säger Petter Hartman, vd på Medicon Village Innovation AB.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige