Med hjälp av WSP i Malmö har Fastighets AB ML4, byggherrebolaget ägt tillsammans av Wihlborgs och Peab för uppförandet av Max IV-anläggningen i Lund, genomfört miljöcertifiering enligt Breeam-SE, Miljöbyggnad och Greenbuilding för projektet Max IV och nu är det klart att projektet uppnått den högsta nivån Outstanding inom Breeam-SE.
Sweden Green Building Council har anpassat det internationella miljöcertifieringssystemet Breeam till svenska förhållanden och den svenska versionen, Breeam-SE, har nu godkänt det allra första projektet vilket blev kontorsbyggnaden på Max IV-anläggningen. De hårda kraven i certifieringen innebär att godkända fastigheter starkt bidrar till en bättre miljö och lägre energiförbrukning.
- Vi är oerhört stolta över att ha klarat Breeam-SE certifieringen. Det är glädjande att vara först ut men det viktigaste är att vi nått den absolut högsta klassningen, Outstanding. Av alla Breeam-certifierade projekt i världen är det färre än två procent som når upp till det högsta betyget, avslutar Ulrika. Det är för kontorsbyggnaden som vi nu fått certifieringen men vi har arbetat med samma miljökrav i hela anläggningen. Det har varit möjligt att genomföra dessa höga krav tack vare ett oerhört engagemang från alla inblandade parter, alltifrån vår totalentreprenör Peab, vår assessor WSP och alla konsulter och underentreprenörer, säger Ulrika Hallengren, vd för Fastighets AB ML4.
- På Wihlborgs är vi väldigt glada över att vara en del av miljöcertifieringen. Tillsammans med Peab startade vi byggandet av Max IV-anläggningen i juni 2011. Miljö- och hållbarhetsfrågorna har under resans gång fått stort utrymme och tack vare det ser vi också resultatet nu, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs Fastigheter.
- För oss på Peab har det varit en väldigt intressant resa. I ett så stort och komplicerat projekt som Max IV har det på vägen uppstått många utmaningar, som vi genom vår goda samverkan har lyckats lösa. Miljöcertifieringen är en del av detta samarbete, säger Jesper Göransson, vd för Peab.
Max IV är ett nationellt laboratorium som står öppet för forskare från hela världen, både från universitet och från industrin. När anläggningen är helt utbyggd kommer cirka 250 personer att arbeta i anläggningen, och uppemot tvåtusen forskare per år beräknas kunna använda den. Fastigheten hyrs ut till Lunds Universitet med tillträde 1 juni 2015.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.