- Ambitionen att köpa Max IV-fastigheten var mycket lovvärd och hade regeringen godkänt vår begäran hade universitetet kunnat spara cirka 30 miljoner kronor i hyreskostnad per år, säger Torbjörn von Schantz, rektor för Lunds universitet.
Det var i fjol som Lunds universitet ansökte till regeringen om att få förvärva Max IV-fastigheten med belåning via Riksgälden. Universitetet bedömde att ett köp skulle vara ekonomiskt fördelaktigt. I januari lämnade Ekonomistyrverket (ESV) ett yttrande i frågan till Utbildningsdepartementet. Universitetet beställde även en egen riskanalys av konsultbyrån EY.
Både ESV och EY gör en liknande bedömning som universitetet, att ett förvärv av fastigheten genom lån i Riksgälden skulle innebära ekonomiska fördelar på cirka 30 miljoner kronor per år. EY:s samlade bedömning var att ett förvärv inte skulle öka riskerna nämnvärt.
Men istället för att förvärva fastigheten kommer nu Lunds universitet att hyra fastigheten enligt ett avtal som sedan tidigare slutits mellan universitetet och Fastighets AB ML4. Avtalet löper över 25 år.
- Det avtalet är ett mycket bra avtal och som vi är väldigt nöjda med. Det kommer att löpa på precis som planerat, säger Torbjörn von Schantz.
Lunds universitets hyresavtal med ML4 – som ägs av Peab och Wihlborgs – reglerar hyran efter att Max IV är byggt, färdigt och inflyttningsklart, vilket beräknas bli 1 juni 2015.
Avtalet avser fastigheten; acceleratortunnel, stora ringen, lilla ringen, kontorshus och parkeringsplatser och den omgivande marken inom tomten.
Enligt tidigare beräkning kommer Lunds universitet att betala cirka 100 miljoner kronor per år i hyra till ML4. Som bas för kontraktet ligger en rörlig ränta vilket kan påverka hyran upp eller ner. Prognosen i dagsläget är att Max IV-byggnationen har väsentligt reducerade byggkostnader vilket tillsammans med ett extremt lågt ränteläge ger en framtida lägre hyra än beräknat.
Ett separat optionsavtal ger fortfarande möjlighet för Lunds universitet och staten att köpa ut anläggningen antingen efter 15 år eller 20 år efter färdigställandet.
Presenteras av LEDVANCE
Presenteras av Aros Kapital
Bolag För att möta en ny verklighet med förändrade kontorsbehov lanserar Skanska Fastigheter ett pilotprojekt med en delningsbaserad affärsmodell. I Sthlm 3:2 kommer två företag att dela på kontorsytor och disponera dem två respektive tre dagar vara per vecka. Sofie Hjort, projektchef på Skanska Fastigheter, berättar för Fastighetssverige om projektet, hur företagen ska kombineras, hur hyresbilden kommer se ut för de inblandade aktörerna och om framtiden för modellen efter den inledande testperioden.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.