På måndagen lämnade Lundbergs in sitt 29-sidiga överklagande.
Lundbergs äger grannfastigheten, kontorshuset Hellstrandska huset, på cirka 11 000 kvadratmeter.
– Vi vill inte att det byggs på det här sättet på den här platsen på Blasieholmen. Ska det byggas på det här sättet måste det vara på en annan plats. Om byggnaden uppföras där det nu är tänkt bör den utformas på ett annat sätt, säger Roger Ekström, vice vd för Fastighets AB LE Lundberg, till Expressen.
Tidningen räknar upp angreppspunkterna:
• Lägre marknadshyror för Lundbergs: 140 till 150 miljoner på grund av den försämrade utsikten.
• 120 miljoner kronor i förlorade inkomster orsakad av byggstörningar. Hela huset måste i princip utrymmas under byggtiden.
• Kommunen har i vissa fall lämnat vilseledande eller direkt felaktiga uppgifter.
• Formella fel i kommunens hantering av strandskyddet.
• Nationalstadsparken kommer att skadas.
• Bedömningen av trafiken är orimlig och behäftad med fel.
• All utsikt från Lundbergs fastighet försvinner med Nobel Center.
• Antalet besökare kan bli uppåt 1,2 miljoner per år, inte 600 000 som Nobelcentrets förespråkare påstått. Det kommer att påverka området negativt.
Det gamla tullhuset från 1876 kommer att krossas av grävskoporna om Nobelbygget blir verklighet. Huset ska nämligen stå där den gamla gulfärgade byggnaden i dags finns.
Från överklagandet:
"Aktuella byggnader är unika i Stockholm och hamnanläggningen är den enda fortfarande välbevarande som beskriver den begynnande industrialismens epok. Större skada än att helt utradera de mest påtagliga elementen i hamnmiljön kan man inte tänka sig. En rivning av hamnmiljön och dess byggnader kommer därför att medföra en påtaglig skada på riksintresset."
Expressen skriver också att Lundbergs anser att både allmänheten och flera remissinsatser blivit direkt vilseledda av kommunen ''på ett oacceptabelt sätt''. Anklagelsen gäller den kritiserade höjden på bygget där kommunen och Nobelhuset AB - som är ansvarig för både själva bygget och den kommande driften - signalerade efter kritiken att byggnaden höjd skulle kapas med tre meter/ett våningsplan.
"Någon sänkning av byggnadshöjden kom dock i praktiken aldrig att ske", skrivs det i överklagandet – Lundbergs har anlitat advokatfirman Landahl i processen.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bygg/Arkitektur I Jönköping går ett enormt område mot att kunna ta emot ett stort antal verksamheter. 2 000 jobb kan skapas och redan har en aktör lagt händerna på 32 000 kvadratmeter i området.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.