Image

Lennebo kritisk till regeringens förslag

Sverige Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo sågar regeringens förslag om subventioner.
Publicerad den 27 Augusti 2015
Reinhold Lennebo. Bild: Fastighetsägarna
Reinhold Lennebo.

Regeringen vill satsa en miljard kronor årligen på upprustningsstöd för flerfamiljshus. Stödet ska bland annat möjliggöra renoveringar och standardhöjningar, med bara begränsat genomslag på hyran. Det är satsningar som Fastighetsägarna ställer sig skarpt kritiska till.

- Regeringen tror sig kunna köpa sig till en fungerande bostadsmarknad för skattepengar. Det är svårt att tolka deras insatser mot symptomen på en ickefungerande bostadsmarknad på annat sätt, när intresset för bakomliggande strukturproblem i stort sett lyst med sin frånvaro sedan regeringen tillträdde, säger Fastighetsägarna Sveriges vd, Reinhold Lennebo.

Regeringens avsikt med upprustningsstödet är att det ska gå till fastighetsägare som annars inte skulle genomfört renoveringar.

- Vi har allvarliga invändningar mot regeringens förslag. I stället för att premiera ansvarsfulla bostadsföretag som löpande gjort betydande investeringar i underhåll och modernisering för sina hyresgäster väljer regeringen att missgynna dem. Det sänder helt fel signaler till marknaden och riskerar ytterst att minska de totala investeringarna i befintliga bostadsbestånd på sikt, säger Reinhold Lennebo.

- Regeringens förhållande till det svenska hyressättningssystemet är något svårbegripligt. Samtidigt som de säger sig inte vilja ändra något lägger de gärna fram förslag som ökar den politiska styrningen av hyrorna. Förslagen om investeringsstöd för nyproduktion och begränsningen av vilken hyra standardhöjda lägenheter ska ha är båda exempel på detta, avslutar Reinhold Lennebo.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Northvolt backar från fabriksplaner – här är Borlänges största fastighetsägare

Bolag En bomb slog ner i Borlänge under onsdagen. Batteritillverkaren Northvolt skrotar sina planer på att bygga en fabrik i staden och 1 000 jobb uteblir. Samtidigt framkommer det att bolaget vill sälja den 900 000 kvadratmeter stora marken. Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i kommunen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige