Image
Det är kraftigt ökade vakanser på Malmös kontorsmarknad enligt Citymark Analys senaste kartläggning.
Det är kraftigt ökade vakanser på Malmös kontorsmarknad enligt Citymark Analys senaste kartläggning. Bild: Malmö stad/Citymark

Kraftigt ökade vakanser på Malmös kontorsmarknad

Uthyrning Trots hög aktivitet var omsättningen på hyresmarknaden för kontorslokaler i Malmö, räknat i kvadratmeter, lägre under 2023 än 2022, enligt Citymark Analys senaste kartläggning. Vakansgraderna har ökat dramatiskt under vintern och våren vilket signalerar att ökat hybridarbete och lågkonjunktur nu slår igenom även i Malmö.
Publicerad den 16 April 2024

Citymark Analys kartlägger i detalj kontorshyresmarknaden i Malmö och andra större städer två gånger om året. I höstens kartläggning framkommer att vakansgraden i centrala Malmö ökat från 7,5 procent i höstas till 10,2 procent i dagsläget. Därmed verkar de senaste årens nedåtgående trend helt ha brutits.

Jämfört med i höstas har vakansgraderna ökat så gott som överallt, både i CBD (Central Business District), Västra Hamnen och övriga innerstaden. Även i ytterområdena har vakanserna ökat, dock inte så markant som i centrum. I Hyllie, där nyproduktionen varit hög de senaste åren, noterar vi dock en fortsatt nedgång till den lägsta nivån sedan innan pandemin. I de centrala delarna är vakansförändringarna jämnt fördelade mellan det äldre och det yngre segmentet. I ytterområdena har vakanserna i nya, moderna lokaler minskat medan de ökat i det äldre segmentet.
– Vakansutvecklingen har tidigare varit ganska gynnsam på Malmös kontorsmarknad jämfört med andra städer. I vårens mätning ser vi dock en utbredd och kraftig uppgång av vakanserna, som för upp vakansgraden till nivåer vi inte sett på länge, säger Casper Elb, marknadsanalytiker på Citymark Analys.

Efter ett starkt 2022 vekar uthyrningen på Malmös kontorsmarknad ha dämpats något under 2023. Utfallet landade på knappt 180 avtal om sammanlagt drygt 80 000 kvadratmeter. Ytterområdena står för nästan hela nedgången räknat i kvadratmeter, i de centrala delarna ligger omsättningen kvar kring 45 000 kvadratmeter. I nästan alla områden har antalet tecknade avta ökat. Det äldre segmentet har märkbart ökat sin andel av omsättningen.
– Omsättningen på hyresmarknaden räknat i kvadratmeter har fallit tillbaka igen efter fjolårets återhämtning. Antalet ingångna hyresavtal är dock något högre än i fjol. Aktiviteten är således fortfarande hög men den genomsnittliga storleken på uthyrda lokaler har minskat. Sannolikt är det en effekt av lågkonjunktur och ökat hybridarbete, säger Tor Borg, analyschef på Citymark Analys.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Hjärnan i fokus när AMF "labbar" framtidens kontor

Bygg/Arkitektur Med hjärnan i fokus. Så kan man kanske sammanfatta hur AMF Fastigheter tillsammans med Merry Monday tagit sig an det nya huvudkontoret. I hjärtat av Mood-huset så kommer kollegorna med start måndag välkomnas in i tre av årets årstider. Fastighetssverige var där för att få ta del av de tankar som format det framtidsspanande kontorslandskapet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige