Image
Kyrkan avsakraliserades och dörren låstes under söndagen 21 april.
Kyrkan avsakraliserades och dörren låstes under söndagen 21 april. Bild: Robert Hörnquist

Köper kyrka i Göteborg – ska bli handels- och mötesplats

Transaktioner Göteborgslokaler köper Länsmansgårdens kyrka av Lundby församling, Svenska kyrkan. Detta som ett strategiskt steg till att stärka och utveckla Biskopsgården. Visionen är att skapa en inkluderande och öppen mötesplats för alla som bor och vistas i området.
Publicerad den 22 April 2024

Göteborgslokaler förvaltar kommersiella lokaler för butik, kontor och offentlig verksamhet och förvaltar 406 300 kvadratmeter lokalyta. Samtliga lokaler och fastigheter är geografiskt placerade inom Göteborgs kommun och en stor del av lokalerna är koncentrerade kring stadsdelstorg. Bolaget är en del av Framtidenkoncernen som ingår i Göteborgs Stad.

I slutet av 2023 tog Lundby församling beslut om att sälja Länsmansgårdens kyrka och ta kyrkorummet ur bruk.
– Göteborgslokaler äger och förvaltar Länsmanstorget idag. Genom att köpa Länsmansgårdens kyrka kan vi ta hand om hela platsen och göra det till en bra handels- och mötesplats i Norra Biskopsgården, säger Catharina Sundberg, fastighetschef på Göteborgslokaler. På det här sättet är vi med och kan fortsätta att bidra till en positiv utveckling av staden.

Länsmansgårdens kyrka är på cirka 555 kvadratmeter och tillträdet kommer att ske den 2 december då Göteborgslokaler tar äver byggnaden som står på mark ägd av Göteborgs Stad. Söndagen den 21 april togs kyrkorummet ur bruk och firades med en avslutande mässa. Samma dag undertecknades köpeavtalet.

Fakta hämtat från Svenska kyrkans hemsida: Avsakralisering – att ta ett kyrkorum ur bruk
Bruket av vigda kyrkorum behöver följa särskilda regler. Därför måste ett kyrkorum avsakraliseras innan en privatperson, förening eller ett företag kan ta över fastigheten.

Avsakraliseringen sker i en mässa som präglas av tacksamhet för det som skett under åren på platsen. Gudstjänsten avslutas med att närvarande församling går ut ur kyrkan tillsammans innan dörren låses utifrån.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Northvolt backar från fabriksplaner – här är Borlänges största fastighetsägare

Bolag En bomb slog ner i Borlänge under onsdagen. Batteritillverkaren Northvolt skrotar sina planer på att bygga en fabrik i staden och 1 000 jobb uteblir. Samtidigt framkommer det att bolaget vill sälja den 900 000 kvadratmeter stora marken. Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i kommunen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige