– Även om detta var ett väntat beslut så känns det naturligtvis bra att vi kommer vidare i processen och ett steg närmare den byggstart som både vi, alla som köpt lägenhet i Karlatornet och många andra göteborgare väntar på, säger Ola Serneke, initiativtagare till Karlastaden och vd för Serneke Group.
Det var efter att kommunfullmäktige i Göteborgs stad den 15 juni antagit detaljplanen för Karlastaden som Länsstyrelsen beslutade att ta in kommunens antagandebeslut för prövning.
Motivet var att ”planeringsförutsättningarna för planen behövde förtydligas” eftersom man befarade att riksintresset skulle kunna skadas och att bebyggelsen skulle bli olämplig för människors hälsa och säkerhet. Länsstyrelsen saknade bland annat en beskrivning av trafikpåverkan på Lundbyleden samt underlag i form av avtal mellan Trafikverket och Göteborgs stad.
Länsstyrelsen konstaterar nu i sitt beslut att de avtal och avsiktsförklaringar som efterfrågats har inkommit samt att man nu ”inte längre befarar att det föreligger risk för påtaglig skada på riksintresset för kommunikationer eller att genomförande av bebyggelse enligt planen blir olämplig med hänsyn till människors hälsa och säkerhet. Länsstyrelsen beslutar därför att inte upphäva planen.”
Länsstyrelsen slår även fast att deras beslut inte kan överklagas.
Energi/miljö Att bevara byggnader genom att renovera dem med återbrukat byggmaterial ger stora vinster, både ekonomiskt och miljömässigt. Nu har Centrum för Cirkulärt Byggande öppnat det digitala Kunskapsbiblioteket med guider, rapporter och presentationer med fokus på cirkulärt byggande och förvaltning. – Många aktörer står i startgroparna och stora delar av branschen inser att det gäller att hänga med, säger Jonathan Hummelman, projektledare vid Stockholms stad centrum för cirkularitet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.