Image

KF Fastigheter storsatsar i Kungälv

STADSUTVECKLING KF Fastigheter har vunnit Kungälv kommuns upphandling om Kongahälla handelsplats i centrala Kungälv. Bygget av volymhandel integrerad i stadsmiljö är unikt och visar vägen för framtida etableringar. Handelsplatsen får en uthyrningsbar yta på 22 000 kvadratmeter.
Publicerad den 2 Mars 2009

KF Fastigheter har vunnit Kungälv kommuns upphandling om Kongahälla handelsplats i centrala Kungälv. Invigning beräknas ske vintern 2011.

Kongahällas handelsplats är ett led i kommunens satsning för att utveckla Kungälvs stadskärna. Småskalig handel och shopping ska tillsammans med volymhandel och bostadsnära service göra stadens utbud mer attraktivt. Detta i kombination med exempelvis en friskvårdsaktör skulle göra handelsplatsen levande en stor del av dygnet.

– Kungälv saknar i dag volymhandel, vilket tillsammans med möjligheten att skapa en handelplats för volymhandel i ett så centralt läge, gör detta till ett unikt tillfälle. Kongahälla har potential att bli ensam i sitt slag genom att vi bygger volymhandel som blir en integrerad del av stadskärnan, säger Bernt-Olof Gustavsson, vd för KF Fastigheter.

Investeringen beräknas till drygt 350 miljoner kronor. Det tänkta
butiksutbudet består av sport, fritid och elektronik med en större Coopbutik som bas. Planen är att större volymhandelsaktörer ska komplettera befintlig handel i området och bidra till att Kungälvs invånare kan handla på hemmaplan.

Det är ovanligt att volymhandel placeras i så centrala lägen som nu sker i Kungälv. Behovet av bilparkering gör att volymhandel vanligtvis lokaliseras till ytterområden, men ett planerat parkeringsgarage i bottenplan med omgivande affärslokaler gör det möjligt att samla volymhandel på ett enda våningsplan ovanför, samtidigt som närheten till parkering bibehålls.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Pilotprojektets slutsats: Si och så med byggaktörsdrivna detaljplaner

Bygg/Arkitektur Stadsbyggnadsnämnden har i budget för 2020 och 2023 fått i uppdrag av kommunfullmäktige att pröva och utvärdera så kallade byggaktörsdrivna planprocesser. Slutsatserna har nu presenterats i ett utlåtande av stadsbyggnadskontoret, och man kan konstatera att det är högt och lågt i fynden från de tre pilotprojekten som staden använt sig av. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige