Image

Hyresgästföreningen: Bostadsbristen får studenter att överväga flytt

Bostäder Bostadsbristen har fått nästan en femtedel av studenterna i landets storstadsregioner att överväga att flytta därifrån. En stor andel av storstadsstudenterna har också låtit bli att söka jobb i storstäderna på grund av bostadsbristen. Det visar en undersökning som TNS Sifo utfört på uppdrag av Hyresgästföreningen.
Publicerad den 9 Augusti 2012
Barbro Engman. Bild: Hyresgästföreningen. Bild: Hyresgästföreningen
Barbro Engman. Bild: Hyresgästföreningen.

14 procent av de studenter som bor i någon av landets storstadsregioner har på grund av bostadsbristen övervägt att flytta under studietiden och nästan var femte, 18 procent, har övervägt att göra det efter avslutade studier.
- Storstadsregionerna måste ge förutsättningar för att locka högutbildad och attraktiv arbetskraft på både kort och lång sikt. I de förutsättningarna ingår möjligheten till ett bra boende, säger Ylva Westander, utredare på Hyresgästföreningen och författare till rapporten.

17 procent av studenterna har låtit bli att söka jobb i storstadsregionerna på grund av bostadsbristen och fem procent av studenterna har tackat nej till jobb i någon av storstadsregionerna på grund av bostadsbristen.
- En fungerande bostadsmarknad är en förutsättning för rörlighet på arbetsmarknaden. Det här visar tydligt hur bostadsbristen både hämmar städers utveckling och hindrar enskilda människor från att växa och utvecklas, säger Barbro Engman, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.
- Bostadsbyggandet måste öka markant om vi ska kunna lösa bostadsbristen. Ett första steg för att fler hyresrätter ska byggas är att ge hyresrätten bättre och mer rättvisa skatteförutsättningar.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige