Förslagen visas upp anonymt eftersom tävlingsjuryn inte får veta i förväg vilket förslag som kommer från vilket arkitektkontor.
– I de sex förslagen har arkitekterna tagit sig an uppgiften; att gestalta ett arkitektoniskt tilltalande tillägg till Handelshögskolan och Vasastaden, med höga ambitioner. Förslagen visar på olika intressanta sätt att utveckla stadsrummet och skapa samspel mellan nya och gamla byggnader, säger Birgitta Hohlfält van Dalen, regiondirektör Akademiska Hus, tillika juryordförande.
Juryn, som består av representanter från Akademiska Hus, Göteborgs universitet, Göteborgs Stad, Trafikverket och Sveriges Arkitekter kommer nu att göra en djupdykning bland de olika förslagen för att sedan tillkännage vinnaren i slutet av mars 2015.
Intresset var mycket stort för att delta i tävlingen, där de deltagande arkitektkontoren fick i uppgift att ta fram nya lokaler för Handelshögskolan och samtidigt skapa en integrerad stationsuppgång för den framtida pendeltågsstationen Haga. Av 73 inkomna intresseanmälningar valdes följande sex kontor ut att delta i själva tävlingen:
• Yellon + Kim Utzon Arkitekter + WSP + Atkins, Sverige/Danmark
• Johan Celsing Arkitektkontor, Sverige
• Johannes Norlander Arkitektur + Arup, Sverige/Storbritannien
• Lundgaard & Tranberg Arkitekter, Danmark
• XDGA + Contekton + Integra engineering + Andersson & Hultmark,Belgien/Sverige
• Nieto Sobejano Arquitectos, Tyskland /Spanien
Bygg/Arkitektur Hallands Hamnar vill bli en av Sveriges första hamnar att ta hand om mellanlagring och utlastning av infångad koldioxid. Hamnen vill, genom strategiska samarbeten och infrastruktur, knyta samman utsläppare, teknik och transport. Men vad krävs för satsningar när det gäller byggnation och markanvändning? Fastighetssverige har talat med Henrik Nanfeldt, kommersiell chef på Hallands Hamnar.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.