Image
Fastigheterna Diana 3 och 6 respektive Trollet 9 ligger vid Drottningtorget i centrala Trollhättan.
Fastigheterna Diana 3 och 6 respektive Trollet 9 ligger vid Drottningtorget i centrala Trollhättan. Bild: Götenehus

Götenehus gör centralt förvärv för 161 miljoner

Transaktioner Götenehus fortsätter sin satsning på fastighetsutveckling och har idag tecknat avtal om förvärv av två kommersiella fastigheter i Trollhättan. Fastigheterna har ett överenskommet fastighetsvärde som uppgår till 161,4 miljoner kronor före avdrag för latent skatt. Säljare av fastigheterna är Regio och köpare är Götenehus genom det helägda dotterbolaget Forshem.
Publicerad den 3 Maj 2023

Fastigheterna Diana 3 och 6 respektive Trollet 9 ligger vid Drottningtorget i centrala Trollhättan och förvärvet innebär att Forshem får en mycket spännande roll i stadsutvecklingen i Trollhättan. Affären är ett ytterligare led i den strategiska utvecklingen av Götenehus.

– Fastighetsutveckling bidrar med ett stabilt kassaflöde och påverkas inte i så stor omfattning av svängningar i konjunkturen. Dagens förvärv är ytterligare ett steg i vår ambition att göra Götenehus Group långsiktigt stabilt och mer lönsamt. Forshem Fastigheter förvaltar i och med dagens affär ett bestånd vars marknadsvärde uppgår till närmare 800 miljoner kronor, säger Andreas Gustafsson, vd och koncernchef för Götenehus.

Fastigheterna har cirka 12 400 kvadratmeter uthyrningsbar yta som förutom 22 bostadslägenheter utgörs av kontor, butiker, restaurang och parkeringsgarage. Fastigheterna är till stor del uthyrda och den genomsnittliga återstående kontraktslängden är cirka fyra år. Hyresintäkterna uppgår till cirka 19 miljoner kronor på årsbasis. De större lokalhyresgästerna är Arbetsförmedlingen, Statens servicecenter, tandvårdsklinik och apoteksverksamhet.

– Vi är mycket nöjda att kunna förvärva dessa fastigheter som både ger en god direktavkastning samt ett stabilt kassaflöde från dag ett. I och med att vi redan äger innerstadsgallerian Odenhuset i Trollhättan kommer vi också att kunna skapa positiva utvecklings- och förvaltningssynergier, säger Martin Klaesson, affärsområdeschef för Fastighetsutveckling på Götenehus.

Som extern rådgivare i transaktionsprocessen har Forshem Fastigheter anlitat fastighetsrådgivaren Newsec.
– Genom denna affär bevisar vi att det även i dagens finansieringsklimat är möjligt att kunna genomföra affärer i starka svenska regionsstäder. Affären tickar också två andra boxar; För det första ser vi att ett antal regioner i landet upplever en renässans kopplat till en slags ny-industrialisering av Sverige. För det andra tror vi starkt på vår operativa modell, där vi kombinerar Newsecs nationella kompetens, med den lokala kundens kännedom och expertis. Forshem är ett utmärkt exempel på det, säger Max Barclay, Head of Advisory och vice koncernchef för Newsec.

Den preliminära köpeskillingen uppgår till 158 miljoner. Fastigheterna anskaffas genom förvärv av två bolag. Förvärvet är villkorat av finansiering och sker genom egen kassa och banklån. Tillträde sker den 1 juni 2023.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige