Hyresintäkterna för Q3 uppgick till 173 Mkr (135).
Förvaltningsresultatet uppgick till 86 Mkr (69).
Värdeförändringar fastigheter uppgick till 42 Mkr (60).
Resultat efter skatt uppgick till 101 Mkr (104), motsvarande 1,86 kronor per aktie (2,06).
Substansvärdet uppgår till 49,79 kronor (41,56). I Q2-rapporten var substansvärdet 47,62 kronor.
För niomånadersperioden ökade förvaltningsresultatet ökade med 33 procent till 236 Mkr (177) motsvarande 4,35 kronor per aktie (3,52).
Värdeförändringar på fastigheter uppgick till 173 Mkr (129).
Resultatet efter skatt uppgick till 332 Mkr (257) vilket motsvarar 6,12 kronor per aktie (5,09).
Vd Andreas Nelvig:
- Tillväxten i fastighetsvärde, ej medräknat värdeförändringar, uppgår för perioden till 1 049 miljoner kronor och därtill har vi under kvartal fyra tillträtt ytterligare fastigheter om cirka 280 miljoner. Förvärven och antalet tillträden i kvartalet är något lägre än normalt främst beroende på att tillträdena skett i direkt anslutning till kvartalet. Vi ser fortsatt en marknad med möjligheter för tillväxt. Vi har dock avyttrat några mindre fastigheter under kvartalet. Då vi primärt inte är säljare kan vi utmana marknaden och därav gör vi en stor procentuell vinst i dessa avyttringar.
- Vi har ett ökat vakansvärde främst beroende på förvärvade fastigheters vakans men även av periodens in- och avflyttningar, inkluderat konkurser. Nettouthyrningen är positiv för perioden och uppgår till 23 miljoner kronor. Det är en bra efterfrågan i samtliga delmarknader, främst inom segmentet lätt industri och handel inriktat mot business-to-business.
- Kvartalets överskottsgrad uppgår till 74 procent, en befarad kundförlust och en större skada påverkar nivån som annars hade varit i paritet med fjolårets överskottsgrad. Vår intjäningsförmåga ligger i linje med föregående kvartal då vi enkom haft två mindre tillträden under kvartalet. Vår intjäning per aktie uppgår nu till 6,12 kronor vilket är en ökning med drygt nio procent mot ingången av året. Intjäningsförmågan är nerjusterad med fem miljoner kronor vilket är den beräknade effekten på intjäningen till följd av en uppgörelse med en större hyresgäst.
- Norra Sverige, som i huvudsak är NP3:s marknad, har sina särdrag och utmaningar likt alla andra lokala marknader och regioner. I fallet norra Sverige är det, enligt mig, om möjligt än viktigare än i storstadsmarknader med lokal närvaro och att själv vara insatt i marknaden. Dels beroende på att uthyrningskonsulter inte existerar, dels beroende på att affärer görs lokalt, den gängse uppfattningen är att handelsuppgörelser vill man göra med folk som bor och verkar på orten. NP3 är närvarande i alla våra regionorter och det är vår största fördel. Vi har de lokala nätverken i organisationen men även bland våra engagerande aktieägare och intressenter. Det gör att vi med fog kan hävda att mycket av den vakans som finns verkligen är potential. Vår lokala närvaro för även med sig att vi kan förvärva singelfastigheter som sällan når utanför den lokala orten. Det är dessa fastigheter som i mångt och mycket bygger vad NP3 är i dag. Fastigheter vi kan köpa till högre direktavkastning, med starka hyresgäster och långa avtal. Dessa fastigheter skapar kassaflöde och avkastning, det vi värnar om!
- I Gävle har vi påbörjat ett koncept med mindre "hantverkarlängor", prisvärda, effektiva lokaler i mindre format. Vi bygger dessa på befintliga fastigheter och realiserar därmed den dolda potentialen. Intresset för dessa små lokaler har varit stort och innan vi ens har hunnit lämna in bygglov har dessa hyrts ut till goda avkastningsnivåer. Den glädjande konsekvensen är att våra närliggande fastigheter nu ses som mer attraktiva för både hyresgäster och värderare. Framgången i Gävle gör att vi troligen kommer att genomföra konceptet i fler städer.
- Avslutningsvis vill jag understryka att vi har ett fortsatt fokus på uthyrningsverksamheten. Fjärde kvartalet har inletts med flertalet uthyrningar i framför allt Östersund och Sundsvall. Ledtiderna för uthyrning är ofta långa men nettouthyrningen visar att efterfrågan är god vilket är det primära.
Presenteras av CDVI
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.