Image

Fastighetsbåten: Rekordlågt intresse från internationella investerare

Sverige Internationella investerares del av transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden är rekordlåg – Patrizias Rikke Lykke och Swedbanks Göran Råckle gav på Fasticons Fastighetsbåten sina förklaringar till detta.
Publicerad den 23 Juni 2014
Rikke Lykke Bild: Nicklas Tollesson
Rikke Lykke Göran Råckle. Bild: Nicklas Tollesson
Göran Råckle.

Fasticon arrangerade i förra veckan traditionsenligt sitt event Fastighetsbåten. Cirka 130 personer från fastighetsbranschen lyssnade på intressanta föredrag och fick en tur i den vackra stockholmska skärgården.

Bland annat diskuterade Patrizias Nordenchef Rikke Lykke och Swedbanks chef för fastighetsanalys, Göran Råckle, de internationella investerarnas syn på Sverige.

Under första kvartalet i år uppgick den totala transaktionsvolymen i Sverige till cirka 25 miljarder kronor – internationella investerare låg bakom endast nio procent av den totala volymen.

I Danmark svarade de internationella för 22 procent och i Finland för 56 procent under samma period.

Patrizias Nordenchef Rikke Lykke menar att orsakerna framför allt är vår höga ränta och vår volatila valuta.

- Den svenska räntan är högst i Norden. I Danmark kan vi just nu få en sjuårig finansiering till en fast ränta om 1,7 procent, det kan man inte få i Sverige, menade Rikke Lykke.

Vår svenska kronas volatilitet avskräcker också.

- För tre år sedan kostade euron elva svenska kronor, i höstas 8,60 och i dag runt nio kronor. Det gör att internationella investerare måste hedga för att motverka volatiliteten. Och efter en hög ränta och hedge-kostnader finns inte mycket kvar, därför väljer man att gå till andra länder.

Hon konstaterar också att priserna i Stockholm är förhållandevis väldigt höga.
- Jämfört med Köpenhamn är hyrorna mer än dubbelt så höga i Stockholm, samtidigt är yielderna lägre här.

Göran Råckle, Swedbanks chef för fastighetsanalys, konstaterade att yielderna i Stockholm är nere på samma nivåer som i stora europeiska städer som London och Düsseldorf.

- Då är det mer naturligt för de internationella att vända blickarna mot de städerna, som dessutom har euron, sa Råckle.

Vasakronans vd Fredrik Wirdenius kände också igen bilden:
- Om vi ber internationella investerare att komma hit så säger de att de inte har tid, de har fullt fokus på exempelvis Spanien, som har låga hyror och höga yielder. De tycker att Sverige är stabilt och bra, men tråkigt – tajmingen är helt fel just nu.
Rikke Lykke berättade att hon i dagsläget tackar nej till investerare som vill satsa i Sverige, eftersom det inte finns tillräckligt attraktiva affärer att göra.

- Vi tackar nej till pengar. Vi kan inte hitta core-investeringar till den avkastning investerarna vill ha.

Samtidigt har Patrizia och Rikke Lykke en i grunden mycket positiv inställning till Stockholm.

- Stockholm är hela Nordens drivkraft. Norrmän och danskar tycker inte om att jag säger det, men så är det.

Orsakerna till detta är bland annat den höga befolkningstillväxten, en grön tillväxt och stora satsningar på infrastruktur.

- När vi gör investeringar tittar vi mycket på hur infrastrukturen ser ut i dag, men ännu mer på hur den ser ut om sju till tio år. Köper vi i ett område som står inför en stor infrastrukturutbyggnad så räknar vi med att priserna kommer att stiga.

De hot mot Stockholm som hon ser har också med befolkningstillväxten att göra – att Stockholm inte växer tillräckligt fort beroende på att det inte byggs tillräckligt med bostäder.

- Stockholm är på ett sätt sin egen värsta fiende. Finns det inga bostäder måste människor flytta någon annanstans, samtidigt som bostadspriserna drivs upp och folk blir högt belånade. Men någonstans finns en gräns – man klarar inte hur höga lån som helst.

Swedbanks Göran Råckle pekade också på bostadsbristen som ett stort problem.

- En undersökning som Swedbank har låtit genomföra visar att bostadsbristen kostar Stockholm 21 miljarder kronor varje år i utebliven tillväxt. Och det slår naturligtvis över på kontorsmarknaden – för att ha en fungerade kontorsmarknad krävs en fungerande bostadsmarknad, sa Göran Råckle, som beskrev hur illa läget är:

- Även om vi fördubblar bostadsbyggandet i Stockholm i 15 år framöver så har vi inte ens byggt bort det efterfrågeöverskott som finns i dag. Och då har vi inte räknat med någon ny inflyttning.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Expertens tips: De fastighetsaktierna ska du lägga under granen

Ekonomi/Finansiering Fondförvaltaren Peter Norhammar tipsar om tre fastighetsaktier att ge bort i julklapp, där bland annat en storspelare inom logistik borde finnas med på önskelistan. Dessutom blickar han tillbaka på det volatila året och spanar om förväntningarna på fastighetsbörsen under 2025.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige