Image

Fastighetsägarna utesluter medlem

Bostäder Fastighetsföretaget kommanditbolaget Signalen 17 som äger det förfallna hyreshuset på Bangatan 10 i Göteborg har uteslutits ur branschorganisationen Fastighetsägarna GFR.
Publicerad den 28 Mars 2014

- Vi som branschorganisation verkar för det goda fastighetsföretagandet. Det ska vara en kvalitetsstämpel att vara medlem hos oss, säger Åse Sundström, chefsjurist på Fastighetsägarna GFR.

Turerna kring fastigheten på Bangatan har varit många. Bland annat har Räddningstjänsten utfärdat ett föreläggande att fastighetsföretaget skulle installera branddörrar i fastigheten, ett föreläggande som fastighetsföretaget inte följt.

Hyresgästerna har gjort anmälningar till miljöförvaltningen om mögel och råttor. Det har också uppdagats synliga elledningar i fastigheten och Posten delar inte ut post i fastigheten eftersom den inte uppfyller krav på god arbetsmiljö.

- Vi ser allvarligt på att förvaltningen brister på så många punkter. Särskilt allvarligt är det förstås att misskötsamheten kan innebära en fara för hyresgäster och andra som vistas i fastigheten. Den här medlemmen uppfyller absolut inte de krav vi ställer på våra medlemmar, säger Åse Sundström.

När någon misstänker, eller upplever, att en fastighetsägare missköter sin verksamhet kan han eller hon anmäla detta till Fastighetsägarnas Ansvarsnämnd. Ansvarsnämnden utreder ärendet och låter fastighetsägaren yttra sig. Ansvarsnämnden kan besluta om disciplinära åtgärder, som en erinran eller en varning. I allvarliga fall föreslår Ansvarsnämnden att styrelsen för Fastighetsägarna GFR utesluter det företag som missköter sig.

- Vi får in några anmälningar per år. Det är ovanligt att det är fråga om så allvarlig misskötsamhet som i det här fallet, förklarar Åse Sundström.

Branschorganisationen Fastighetsägarna GFR har regler om god sed och etik. När ett företag blir medlem åtar man sig också att följa dessa. Reglerna handlar både om relationen till hyresgästerna och hur förvaltningen av fastigheten ska gå till.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige