Stödet måste kringgärdas av ett strikt regelverk för att inte bara bli ett allmänt renoveringsstöd, menar Fastighetsägarna Sverige.
Frågan om stöd för energieffektiviseringsåtgärder är emellertid inte helt okomplicerad. Redan det faktum att stödet bara är avsett för miljonprogramsområdena riskerar att skapa konkurrenssnedvridande effekter mellan olika upplåtelseformer, mellan enskilda fastighetsföretag och mellan privata och kommunägda aktörer, något som regelverket måste beakta, menar Fastighetsägarna.
– För flertalet fastighetsägare ingår energieffektivisering inom ramen för de investeringar som görs i den löpande förvaltningen. Signalen från regeringen att fastighetsägare som hittills har skjutit investeringar i energieffektivisering framför sig nu kan få stöd för åtgärder som mer framsynta fastighetsägare redan vidtagit på egen bekostnad är olycklig, säger Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo, som också tycker att det är tveksamt om stödet kommer att bli särskilt effektivt.
Miljonprogrammet avser huvudsakligen bostäder byggda under sextiotalet och början av sjuttiotalet. Att begränsa stödet till dessa årgångar av flerfamiljshus är mycket tveksamt om syftet är att få maximal besparing med de medel som regeringen föreslår. Energieffektivisering är lika mycket värd oavsett när husen är byggda, menar Lennebo.
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Ekonomi/Finansiering Fondförvaltaren Peter Norhammar tipsar om tre fastighetsaktier att ge bort i julklapp, där bland annat en storspelare inom logistik borde finnas med på önskelistan. Dessutom blickar han tillbaka på det volatila året och spanar om förväntningarna på fastighetsbörsen under 2025.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.