Image

Fastighetsägarna: Risker med regeringens miljonprogramssatsning

Energi/miljö Den rödgröna regeringen vill avsätta 1,7 miljarder kronor de närmaste fyra åren till energieffektivisering i miljonprogramsområden. Fastighetsägarna menar att ambitionen är vällovlig men att det finns en del fallgropar.
Publicerad den 21 Oktober 2014
Reinhold Lennebo. Bild: Fastighetsägarna
Reinhold Lennebo.

Stödet måste kringgärdas av ett strikt regelverk för att inte bara bli ett allmänt renoveringsstöd, menar Fastighetsägarna Sverige.

Frågan om stöd för energieffektiviseringsåtgärder är emellertid inte helt okomplicerad. Redan det faktum att stödet bara är avsett för miljonprogramsområdena riskerar att skapa konkurrenssnedvridande effekter mellan olika upplåtelseformer, mellan enskilda fastighetsföretag och mellan privata och kommunägda aktörer, något som regelverket måste beakta, menar Fastighetsägarna.

– För flertalet fastighetsägare ingår energieffektivisering inom ramen för de investeringar som görs i den löpande förvaltningen. Signalen från regeringen att fastighetsägare som hittills har skjutit investeringar i energieffektivisering framför sig nu kan få stöd för åtgärder som mer framsynta fastighetsägare redan vidtagit på egen bekostnad är olycklig, säger Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo, som också tycker att det är tveksamt om stödet kommer att bli särskilt effektivt.

Miljonprogrammet avser huvudsakligen bostäder byggda under sextiotalet och början av sjuttiotalet. Att begränsa stödet till dessa årgångar av flerfamiljshus är mycket tveksamt om syftet är att få maximal besparing med de medel som regeringen föreslår. Energieffektivisering är lika mycket värd oavsett när husen är byggda, menar Lennebo.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Northvolt backar från fabriksplaner – här är Borlänges största fastighetsägare

Bolag En bomb slog ner i Borlänge under onsdagen. Batteritillverkaren Northvolt skrotar sina planer på att bygga en fabrik i staden och 1 000 jobb uteblir. Samtidigt framkommer det att bolaget vill sälja den 900 000 kvadratmeter stora marken. Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i kommunen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige