Image

Fastighetsägarna överklagar Hyresnämndens beslut

Juridik Hyresnämnden slog i fredags fast att hyrorna inte får höjas på grund av ett attraktivt läge. Fastighetsägarna kommer att överklaga domen.
Publicerad den 22 April 2013
Tore Ljungkvist Bild: Fastighetsägarna
Tore Ljungkvist

– När Hyresnämnden i sitt beslut i dag säger nej till att låta lägesfaktorn få ett ökat genomslag vid hyressättningen säger de också nej till att skapa förutsättningar för en fungerande marknad för hyresrätter i Sveriges tillväxtregioner, säger Tore Ljungkvist, tillförordnad chefjurist vid Fastighetsägarna Stockholm.

Den 1 januari 2011 kom en reform av hyreslagen som syftade till att ge bättre förutsättningar för en väl fungerande bostadsmarknad för hyresrätter. Effekten av reformen har dock inte motsvarat förväntningarna. Detta är bakgrunden till att Fastighetsägarna Stockholm gick till Hyresnämnden med ett vägledande mål rörande vilken betydelse som lägesfaktorn ska få för hyressättningen i Stockholms innerstad.

Fastighetsägarna yrkade en höjning med i snitt tio procent, fördelat under en treårsperiod, för den aktuella fastigheten på Kungsholmen.

– Hyresnämnden har i sitt beslut valt att helt bortse från reformen av bruksvärdesystemet 2011, som bland annat syftade till att låta lägesfaktorn få en ökad betydelse vid hyressättningen. Därmed blir det också självklart för oss att överklaga beslutet till Svea Hovrätt, säger Tore Ljungkvist.

– Bara om vi får en större skillnad mellan hyrorna i mycket attraktiva bostadsområden jämfört med andra kommer vi att få en marknad för hyresrätter som upplevs som rättvis av hyresgästerna och som blir intressant för nyproduktion. Detta är också lagstiftarens uttalade vilja. Vår förhoppning är att Svea Hovrätt kommer att ge oss rätt i det aktuella målet och därmed ge oss förutsättningar att inleda arbetet att skapa en fungerande hyresmarknad i Stockholm och andra tillväxtregioner, säger Tore Ljungkvist.

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman:

- Beslutet är en stor seger för landets tre miljoner hyresgäster, säger Barbro Engman, Hyresgästföreningens förbundsordförande, i en kommentar.

- Det gläder oss att Hyresnämnden helt och hållet har gått på vår linje i den här frågan, säger Barbro Engman, förbundsordförande i Hyresgästföreningen, i en kommentar. Det känns som ett självklart beslut och det visar hur stabilt vårt svenska bruksvärdessystem är och den lagstiftning som ligger till grund för dessa förhandlingar.

- Beslutet visar att Fastighetsägarna borde sätta sig vid förhandlingsbordet igen och bidra till att konstruktivt vårda och utveckla den förhandlingsordning som finns mellan hyresgäster och fastighetsägare. Det ger ett betydligt bättre samarbetsklimat än att Fastighetsägarna fortsätter att välja konfrontation och konflikt med hyresgästerna för att sabotera och underminera systemet.

- Det är bekymmersamt att Fastighetsägarna genom rättsväsendet försöker provocera fram en prejudicerande dom för sin felaktiga lagtolkning. Och det är lika bekymmersamt att de i alla lägen försöker krama ur sina hyresgäster allt de kan. De borde i stället fundera lite mer på hur man får en väl fungerande relation med sina hyresgäster, säger Barbro Engman.

- Det viktiga nu är att få bort den ekonomiska obalans som råder mellan olika boendeformer och inte minst att förutsättningarna för att det ska byggas mycket mer förbättras.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige