– Den allmänna uppfattningen om de årliga hyresförhandlingarna är att de fungerar ungefär som avtalsförhandlingarna på arbetsmarknaden, dvs mellan två jämbördiga parter. Men så är det inte. Dessa förhandlingar lever i ett laglöst tillstånd, och ger all makt åt den part som vinner på att förhandlingarna brakar samman eftersom det då inte blir någon hyreshöjning. Idag finns det inte någon instans som parterna kan vända sig till om de inte kommer överens, och fastighetsägarkollektivet är därför helt beroende av Hyresgästföreningens goda vilja. Den lyser tyvärr med sin frånvaro, säger Nathalie Brard, hyresmarknadschef hos Fastighetsägarna Stockholm.
I och med att Hyresgästföreningen frånträtt ramavtalsförhandlingen, kommer förhandlingarna om den årliga hyresjusteringen att fortsätta mellan Hyresgästföreningen och enskilda fastighetsägare. I dessa förhandlingar gäller samma förutsättningar som i ramavtalsförhandlingen, och Hyresgästföreningen kan fritt utnyttja sitt veto. Genom att vänta ut fastighetsägaren tvingas denne till slut att gå med på mycket låga hyreshöjningar, som är bättre än inget, men som realt sett är en sänkning.
– Utvecklingen gör mig djupt oroad. Hyran är hyresvärdens enda intäkt. Går det inte ens att räkna med kostnadstäckning, kommer intresset för att äga och förvalta hyresrätter långsiktigt att minska. En del hyresgäster är kanske nöjda just nu, men för alla som står utanför är det mycket dåliga nyheter. Och i förlängningen drabbas vi alla. Med färre framtida hyresrätter fungerar arbetsmarknaden sämre, säger Nathalie Brard.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.