Image
Rosenbad och Sveriges riksdag. Fastighetsägarna ser flera oklarheter kring regeringens hyresstöd för Q1.
Rosenbad och Sveriges riksdag. Fastighetsägarna ser flera oklarheter kring regeringens hyresstöd för Q1. Bild: Fastighetsägarna

Fastighetsägarna: Fortfarande oklart kring statligt hyresrabattstöd

Juridik Riksdagens finansutskott går på regeringens linje och vill se ett hyresrabattstöd för första kvartalet 2021. Formellt beslut fattas dock först den 25 februari 2021 och ännu är inte villkoren klara för stödet. En förordning med villkor för hyresrabattstöd förväntas vara på plats först i början av mars. Innan dess är det oklart vilka villkor som gäller, menar Fastighetsägarna.
Publicerad den 15 Februari 2021
Marie Öhrström, chefsjurist vid Fastighetsägarna Sverige. Bild: Fastighetsägarna
Marie Öhrström, chefsjurist vid Fastighetsägarna Sverige.

Riksdagens finansutskott har i ett betänkande ställt sig bakom regeringens förslag att återinföra ett hyresrabattstöd för första kvartalet 2021. Riksdagen fattar formellt beslut först den 25 februari 2021 och först därefter kommer regeringen ta fram en förordning om villkor, vilket förväntas vara på plats för i början av mars. Stödet behöver också godkännas av EU-kommissionen.

Innan det formella beslutet är fattat av riksdagen den 25 februari 2021 och regeringen tagit fram en stödförordning med detaljerade villkor för hur hyresstöd ska hanteras är det oklart om, och på vilka villkor, stöd kommer ges och hur det ska sökas, menar Fastighetsägarna.

Fastighetsägare som beviljar hyresrabatter med anledning av stödet innan formella beslutet fattas kommer därför inte kunna vara säkra på att kunna söka stöd. Fastighetsägare som överväger att ge hyresrabatt i syfte att ansöka om stöd kan därför behöva avvakta det formella beslutet och detaljerna i den nya förordningen om man vill vara säker på att kunna söka stöd innan eventuell rabatt beviljas.

– Det är förenat med juridiska och ekonomiska risker att ge hyresrabatter inom ramen för hyresrabattstödet innan stödets samtliga detaljer är på plats. Eventuellt kan villkoren komma att se annorlunda ut nu än i 2020-års hyresrabattstöd. Det är olyckligt att den politiska processen tar så lång tid och sätter såväl lokalhyresgäster som hyresvärdar i en besvärlig situation. Detsamma gäller omställningsstödet, som är ett hyresstöd som kan sökas direkt av lokalhyresgästen. Omställningsstödet från augusti och fram till nu behöver komma på plats omedelbart så att det kan sökas av lokalhyresgäster i kris, säger Marie Öhrström, chefsjurist Fastighetsägarna Sverige.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Just nu: Även Oscar Properties andra rekonstruktionsansökan avslås

Juridik Idag hölls det konkursförhandling kring Oscar Properties och tingsrätten meddelar Fastighetssverige att något beslut om konkurs inte har tagits. Däremot kan Fastighetssverige berätta att även bolagets andra ansökan om rekonstruktion har avvisats av tingsrätten, på liknande grunder som den första ansökan.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige