Under de senaste åren har antalet otillåtna bosättningar ökat markant. För en fastighetsägare som ansöker om handräckning via Kronofogden är processen långdragen med krav på identifiering av samtliga personer som ska avhysas, en åtgärd som i praktiken är svår att genomföra.
– Förslagen om att markägaren inte ska behöva identifiera samtliga boende med pass- eller personnummer förenklar processen avsevärt för fastighetsägaren. Utan krav på obligatorisk identifiering kommer avhysningsprocessen bli båda enklare och snabbare, säger Marie Öhrström.
Avhysning av otillåtna bosättningar medför ofta stora kostnader för fastighetsägaren, eftersom de boende sällan har möjlighet att betala och att markägaren då får stå för kostnaden. Utredningen förslår därför att kostnaden begränsas till en grundavgift för markägaren på 5 000 kronor.
– Idag kan en markägare få betala upp emot flera hundra tusen kronor för avhysning av otillåtna bosättningar och städning på plats. Det är naturligtvis inte rimligt och med utredningens förslag kan kostnaderna begränsas, säger Marie Öhrström.
Den långdragna processen kring det uppmärksammade tältlägret i stadsdelen Sorgenfri i Malmö visar på behovet av att polis och kronofogden måste ge fastighetsägare ett bättre stöd i avhysning av otillåtna bosättningar.
– Nu hoppas vi att myndigheterna prioriterar dessa ärenden och skapar en tydlig praxis kring vad som gäller. Grundlagens skydd för äganderätten måste upprätthållas. Det är viktigt att polisen och Kronofogden snabbt hittar rutiner för effektivt samarbete och skapar en god dialog med fastighetsägarna, säger Marie Öhrström.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bygg/Arkitektur I Jönköping går ett enormt område mot att kunna ta emot ett stort antal verksamheter. 2 000 jobb kan skapas och redan har en aktör lagt händerna på 32 000 kvadratmeter i området.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.