Image
Ingrid Bonde har varit Alectas styrelseordförande sen 2019.
Ingrid Bonde har varit Alectas styrelseordförande sen 2019. Bild: Alecta

Efter kritiken om Heimstaden-investeringar avgår Alectas styrelseordförande

Ekonomi/Finansiering Tjänstepensionsbolaget Alectas styrelseordförande Ingrid Bonde har beslutat att omedelbar verkan lämna bolaget. Det framgår av ett pressmeddelande. Det efter kritiken om miljardinvesteringarna i Heimstaden Bostad.
Publicerad den 3 Oktober 2023

Ingrid Bonde meddelade igår att hon med omedelbar verkan lämnar posten som styrelseordförande i Alecta.

– I ett läge där det blivit allt för stort fokus på min person har jag bestämt mig för att avgå. Med ny vd och nya ledningspersoner på väg in står Alecta väl rustat för sina utmaningar. Jag behöver nu ägna min tid och min kraft åt min familj och mina övriga uppdrag, säger Ingrid Bonde.

Styrelsens förste vice ordförande, Jan-Olof Jacke, inträder nu som styrelseordförande fram till att ny ordförande väljs.
– Alectas styrelse arbetar tillsammans med den nytillträdde vd:n Peder Hasslev och Alectas organisation för att ge våra kunder en god avkastning, trygga pensioner och ta oss ur den förtroendekris som vi befinner oss i. Finansinspektionens granskning av hur Alecta hanterat investeringarna fortsätter. Alectas fokus eller inriktning förändras inte genom att Ingrid Bonde väljer att avgå. Vi har stor förståelse för Ingrid Bondes beslut och vill å styrelsens vägnar tacka henne för betydande insatser som styrelseordförande, säger Jan-Olof Jacke och Martin Linder, styrelsens förste och andre vice ordföranden i en gemensam kommentar.

Bakgrunden till Ingrid Bondes avgång är den granskning som sker av Alectas mångmiljardinvesteringar i det skuldtyngda fastighetsbolaget Heimstaden Bostad.

Utöver uppdraget som styrelseordförande som Ingrid Bonde haft i Alecta sen 2019 så sitter hon i styrelsen för Apoteket AB, där hon är ordförande, Securitas AB, Telia Company AB där hon är vice ordförande, Husqvarna AB, tbd 30 AB där hon är ordförande, Kungliga Ingenjörs­vetenskaps­akademien och Ersta Diakoni.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige