Image

De gör upp om Kasper Salin-priset

Sverige De fyra finalisterna till årets Kasper Salin-pris har presenterats. De är samtliga hus som skapar mervärde i sin omgivning, antingen en ny eller förbättrad funktion eller startskott för nya stadsdelar. Förutom det präglas de nominerade husen av hög kvalitet i idé och utförande.
Publicerad den 22 September 2017

– De nominerade visar, var och en i sin skala och med delvis helt olika förutsättningar, resultatet av riktigt bra arkitektarbete. De ger inspirerande och precisa svar på funktionella krav, tekniska lösningar och gestaltning oavsett arkitektonisk inriktning. Detta talar för att byggnaderna kommer att stå länge och därmed bli verkligt hållbara, säger juryns ordförande Bolle Tham.

Kasper Salin-priset för årets bästa byggnad är landets äldsta och mest prestigefyllda arkitekturpris. Det har delats ut sedan 1962 av Sveriges Arkitekter (och dess föregångare SAR) och priset går till byggnaden. I juryn ingår erfarna och välrenommerade arkitekter som gör en gedigen research och undersöker varje hus på plats. Årets pris delas ut på Arkitekturgalan den 28 november på Cirkus i Stockholm.

De fyra finalisterna är:

Trädgårdarna i Örebro.
Trädgårdarna är ett vård- och omsorgsboende i Örebro som är ritat av Marge Arkitekter. Det präglas av stor inlevelse i de boendes livssituation och är skickligt utformat med flera öppna rum för social samvaro. Trädgårdarna ligger i utkanten av Örebro och bildar ett första urbant tillskott till en framtida stadsutveckling.
Ansvarig arkitekt: Marge Arkitekter, genom ansvariga arkitekter MSA Susanne Ramel, Linda Björn och Katarina Grundsell.
Beställare: Örebro kommun genom Marie Villman och Skanska Sverige genom Thorbjörn Lindvall.


Landamäreskolan i Göteborg.
Devisen att alla elever är unika och har rätt att bli sedda har lett till Landamäreskolans särpräglade form, som slingrar sig som ett S genom terrängen. I Länsmansgården, en av Göteborgs mindre privilegierade stadsdelar, skapar skolan ökad social samvaro eftersom den är byggd för att utnyttjas såväl kvällstid som samlingsplats för kvarteret och dagtid för eleverna.
Ansvarig arkitekt: Wahlström & Steijner Arkitekter, genom ansvarig arkitekt MSA Jürgen Wahlström.
Beställare: Lokalförvaltningen, Göteborgs stad, genom Charlotte Odbratt. 


Bruksgården i Höganäs.
Bruksgården i Höganäs är en tillbyggd flygel till Lindéngruppens huvudkontor i ett 1800-talshus. Flygeln knyter an till Höganäs kulturarv genom fasaden, ett väl utfört murverk. Den ger plats för byggherrens konstsamling i en serie vackra, ljusfyllda rum.
Ansvarig arkitekt: arkitekt MSA Petra Gipp.
Beställare: Lindéngruppen, genom Jenny Lindén Urnes.


Skissernas museum i Lund.
Den sista nominerade är en tillbyggnad: ny entré och restaurang till Skissernas museum i Lund. Den ökar tillgängligheten och gör det enklare att röra sig inom museet. Material och detaljer håller högsta kvalitet. Stora, fritt placerade fönster ökar kontakten både med museets äldre delar och med parken.
Ansvarig arkitekt: Elding Oscarson, genom ansvariga arkitekter MSA, Jonas Elding och Johan Oscarson.
Beställare: Statens Fastighetsverk.


– Under juryarbetet framstod tydligt hur avgörande de första arkitektoniska besluten är för att konceptet ska tåla de utmaningar som processen till färdig byggnad alltid medför. Här påverkar förstås även byggherrens hållning och det tycks de nominerade projekten ha gemensamt: arkitekten har fått förtroendet att leda arbetet hela vägen, säger Bolle Tham.  

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige