Image

De får rita Göteborgs nya saluhall

Arkitektur Gustav Appell Arkitektkontors bidrag Kviba har fått första pris i arkitekttävlingen om Kvillebäckens nya saluhall. Projektet kommer att börja byggas vid Vågmästarplatsen i Göteborg under våren 2012.
Publicerad den 27 Oktober 2011
Nya Saluhallen i Kvillebäcken. Bild: Gustav Appell Arkitektkontor. Bild: Gustav Appell Arkitektkontor
Nya Saluhallen i Kvillebäcken. Bild: Gustav Appell Arkitektkontor.

I mars utlyste Älvstranden Utveckling, tillsammans med Sveriges Arkitekter, en allmän arkitekttävling om saluhallens gestaltning i Kvillebäcken.

Tävlingen avslutades den 22 augusti och fram till nu har en namnkunnig jury gått igenom de 71 inkomna bidragen.
- Jag tror att vi tog hem första priset för att det finns en långsiktighet i vårt förslag. Det är en vacker byggnad som samtidigt är flexibel och användbar över tiden. Jag blev ändå överraskad och förstås mycket glad att vi vann eftersom konkurrensen var så hård, säger Gustav Appell på Gustav Appell Arkitektkontor.

Gustav Appell Arkitektkontors förslag är en enkel och robust byggnad i gult tegel. Den karaktäriseras av öppna rum och har terrasser i söder och öster vilket gör det möjligt att skapa trevliga uteserveringar.

Under den varma årstiden kan byggnaden öppnas upp ytterligare för att låta saluhallsverksamheten flyta ut över torget.

Juryn har lagt ned ett stort arbete med att analysera och studera de 71 inkomna bidragen.
- Det var spännande att se den stora variationen av förslag som kom in. Det fanns många bra idéer men vi är mycket nöjda med det vinnande förslaget, säger Olle Lindkvist, chef för bygg och projekt på Älvstranden Utveckling och ordförande i juryn.

Den nya Saluhallen blir en viktig byggnad och mötesplats i Kvillebäcken där det under en period av åtta år kommer att byggas 1 600 nya lägenheter.
- Kvillebäcken är ett pilotprojekt inom hållbar stadsbyggnad vilket givetvis ska återspeglas i saluhallens verksamhet. Vår förhoppning är att det kommer att bli en färgsprakande marknadsplats med en stor del närproducerade produkter, säger Olle Lindkvist.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter NCC-försäljningen – så ser Nordstjernans framtida investeringsstrategi ut

Bolag Ax:son Johnson-ägda Nordstjernan fortsätter minska sitt innehav i bygg och fastigheter i och med försäljning av sex miljoner aktier, motsvarande 6,1 procent av kapitalet, i NCC till Obos. Bolagets vd Peter Hofvenstam berättar för Fastighetssverige varför man valt att minska exponeringen mot bygg och fastigheter och var man ser framtida investeringar.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige