- Förslaget visar på en viktig möjlighet att vitalisera området och att knyta samman staden från Korsvägen via Götaplatsen, Avenyn och hela vägen ner till Operan och de planerade nya områdena vid Frihamnen, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt i Göteborgs stad.
Bakom initiativet står Göteborgs universitet. Bakgrunden är universitetets behov av verksamhetsutveckling och nya lokaler. Men tanken att samla de konstnärliga och humanistiska verksamheterna tillsammans med Universitetsbiblioteket har också andra syften. Genom möten över de egna verksamhetsgränserna men också med stadens konstinstitutioner, skapas samarbeten och nya perspektiv. Det föder nya tankar och ny kunskap.
- Med det här initiativet lyfter vi fram betydelsen av humaniora och konst i samhället. Det är också en möjlighet att stärka Göteborg som kultur- och kunskapsstad, vilket kan bidra till att utveckla attraktionskraften för såväl universitetet som för Göteborg, säger Pam Fredman, rektor vid Göteborgs universitet.
Förslaget har arbetats fram gemensamt av fastighetsägarna Göteborgs Stad och Akademiska Hus i samarbete med universitetet. Det rymmer många idéer om hur området kring Näckrosdammen ska kunna utvecklas till en öppen mötesplats och ett sjudande kulturnav för studenter, forskare, besökare och alla göteborgare. Hit ska alla kunna komma för att utbyta idéer, arbeta, studera, läsa, gå på konserter och utställningar. Här ska även finnas plats för nya bostäder, restauranger och kreativa näringar.
Tanken är också att knyta samman Göteborgs kulturstråk – från operahuset vid hamnen, via Kungsportsavenyn och Götaplatsen - med det evenemangsstråk som tar sin början vid Korsvägen.
För parken kring Näckrosdammen, som redan idag är en oas i Göteborgs centrum, ser de fyra samarbetsparterna stora förädlingsmöjligheter. Det kan exempelvis vara att utveckla barnens lekmiljöer, att skapa nya gångstråk och attraktiva rekreationsplatser samt ge utrymme för nya bostäder.
- Genom byggnader och den fysiska miljön vill vi skapa en större attraktionskraft där parken har en central betydelse. Inte minst handlar det om att göra parken trygg och tillgänglig, säger Birgitta Hohlfält van Dalen, regiondirektör Akademiska Hus Region Väst.
Akademiska Hus räknar med att lämna in begäran om att planarbetet ska påbörjas efter årsskiftet.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bygg/Arkitektur I Jönköping går ett enormt område mot att kunna ta emot ett stort antal verksamheter. 2 000 jobb kan skapas och redan har en aktör lagt händerna på 32 000 kvadratmeter i området.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.