Image
Byggstartsindikator visar på en nedgång under juni månad.
Byggstartsindikator visar på en nedgång under juni månad. Bild: iStock

Byggstarterna på nedgång: "Återhämtningen vilar på bräcklig grund"

Bygg/Arkitektur Byggstarterna av nyproduktionsprojekt sjönk med 0,1 procent mellan maj och juni enligt Byggfaktas Byggstartsindikator. Bostadsbyggandet föll med 2,0 procent medan övrigt byggande ökade 0,8 procent. De senaste tolv månaderna har Byggstartsindikatorn stigit med 2,8 procent. Bostadsindikatorn har ökat med nio procent medan Indikatorn för övrigt byggande är på samma nivå som i juni ifjol.
Publicerad den 17 Juli 2024

Byggfaktas månatliga Byggstartsindikator visar hur nybyggnationen i bostadssektorn och övriga fastighetssektorer utvecklas. Indikatorn tas fram genom en bearbetning av uppgifter från Byggfaktas byggprojektdatabas och bygger på de byggstartade nybyggnationsprojektens uppskattade byggkostnader. Genom att indikatorerna tas fram och publiceras med kort tidseftersläpning så ger de en tidig bild av byggkonjunkturen som inte kan ses i offentliga data förrän flera månader senare.

Byggstartsindikatorn, som inkluderar byggstarter för samtliga nyproducerade byggnader exkl. anläggningar och infrastruktur, steg med 0,1 procent under juni, vilket var något lägre än det nedreviderade utfallet för föregående månad. Föregående månadsutfall har reviderats ned för bostäder och upp för övriga byggnader. Jämfört med samma månad i fjol var årstakten 0,1 procent i maj, en nedgång från förra månaden.
– Byggstartsindikatorn sjönk marginellt till följd av en nedgång för bostadsbyggandet. Läget har förbättrats i år men återhämtningen verkar vila på bräcklig grund. Det blir intressant att se om lägre räntor och strakare konjunktur kan få den att öka i styrka under det andra halvåret, säger Tor Borg, analyschef på Citymark Analys och Byggfakta.

Byggstartsindikatorn för bostäder sjönk med 2,0 procent under maj. Jämfört med samma månad i fjol var indikatorn 8,9 procent högre. Tidigare månadsutfall har reviderats ned en del vilket tyder på att den pågående återhämtningen kan vara svagare än tidigare beräknat.
– Vi har tidigare sett en svag men tydlig återhämtning för bostadsbyggandet under vintern och våren. Det är för tidigt att säga om utfallet för juni innebär att återhämtningen är bruten eller inte, men uppenbart är det en svajig byggkonjunktur för tillfället.

Byggstartsindikatorerna har en stark korrelation med den offentliga investerings- och byggstatistiken. De är dessutom ledande, det vill säga förändringar i indikatorerna tenderar att föregå förändringar i de offentliga siffrorna. Det innebär att de kan användas för kortsiktiga prognoser av byggutvecklingen. Om Byggstartsindikatorn för bostäder justeras för kostnadsutvecklingen med byggnadskostnadsindex för bostäder så fås en god prognosindikator för antalet byggstartade bostäder.
– Byggstartsindikatorn har under en längre period signalerat att byggandet är svagare än vad den officiella statistiken visar. I nuläget signalerar den att årstakten kommer att landa på omkring 24 000 byggstartade bostäder för 2024.

Byggstartsindikatorn för övrigt fastighetsbyggande steg med 0,8 procent under juni, en något högre uppgång än månaden dessförinnan. Årstakten var +0,1 procent i juni, vilket är lägre än förra månaden.
– Byggstartsindikatorn för byggandet utanför bostadssektorn har legat förhållandevis stabilt på höga nivåer de senaste åren. Höstens och vinterns nedgång har förbytts till en mindre uppgång under våren och inledningen av sommaren. Industrisatsningar bidrar i hög grad till den höga byggtakten. I övriga sektorer minskar byggstarterna, säger Tor Borg.

Sammantaget uppgår den uppskattade byggkostnaden, exklusive markköp, för de nyproducerade bostäder, som ingår i Byggfaktas projektdatabas, som bedömts ha byggstartats de senaste tolv månaderna till 43,4 miljarder kronor. Det är en nedgång med 12,2 miljarder kronor sedan föregående tolvmånadersperiod. Motsvarande kostnad för övriga byggnader, som utgörs av, affärs- industri- och logistiklokaler, kontorsbyggnader, hotell och restaurant samt samhällsfastigheter, uppgår till 114,8 miljarder kronor, en uppgång med 32,5 miljarder kronor.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige