Image

Boverket: Hyressättningssystemet ineffektivt

Sverige Boverket presenterade på onsdagen en rapport där man menar att det svenska hyressättningssystemet motverkar ett effektivt användande av hyresrätter och att nybyggnation motverkas.
Publicerad den 14 November 2013
Barbro Engman. Bild: Hyresgästföreningen
Barbro Engman. Reinhold Lennebo. Bild: Tobias Björkgren
Reinhold Lennebo.

Utifrån en samhällsekonomisk analysmodell uppskattar Boverket att bruksvärdessystemet gör att det fattas upp emot 40 000 hyreslägenheter i landet, en brist som huvudsakligen finns i Stockholm och Göteborg. Bruksvärdessystemet orsakar därmed en betydande del av det som allmänt brukar uppfattas som den akuta bostadsbristen. Den helt dominerande delen av den skattade välfärdsförlusten (cirka 90 procent) härrör från ett ineffektivt utnyttjande av det befintliga beståndet. Boverket skattar de totala välfärdsförlusterna till cirka tio miljarder kronor per år.

– Boverket fördjupar i sin analys de slutsatser kring den svenska hyresregleringen som tidigare framförts av bland andra EU-kommissionen, OECD, IMF, Finanspolitiska rådet och den statliga Hyresbostadsutredningen, säger Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna Sverige.

Boverket drar i sin rapport slutsatsen att hyressättningssystemet behöver reformeras eftersom det varken bidrar till ett effektivt utnyttjande av bostadsbeståndet eller är kostnadseffektivt.

– Det är viktigt att skyndsamt ta initiativ till en långsiktig reformering av hyresmarknaden. Reformarbetet bör utformas så att stor hänsyn tas till ett starkt konsumentskydd och genomföras i ett tempo som beaktar de omställningsproblem som kan uppstå, säger Reinhold Lennebo.

– Det vore mycket anmärkningsvärt om regering och opposition fortsätter förneka att det svenska hyressättningssystemet bidrar till de stora problem som idag präglar bostadsmarknaden när Boverket som ansvarig myndighet konstaterar att det förhåller sig precis tvärtom.

Hyresgästföreningen menar att Boverket i rapporten bortser helt från konsekvenserna av marknadshyror och att dagens bruksvärdessystem i stort fungerar.

- Dagens system gynnar både bostadsföretagen och de som bor i hyresrätter runt om i Sverige. Det är dessutom ett system som ger trygghet till hyresgästerna. Det är naturligtvis därför ingen regering har velat avskaffa det. Det finns idag inte heller något parti som är för marknadshyror. Vi kommer att arbeta hårt för att motverka den flyttcirkus som skulle bli konsekvensen om Boverkets resonemang blev verklighet, säger Barbro Engman, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige