Image

Bostadsbyggandet minskar i Göteborgsregionen

Bostäder Bygginvesteringarna väntas minska något i Göteborgsregionen under 2012. Det framgår av Sveriges Byggindustriers senaste regionala konjunkturprognos.
Publicerad den 10 Februari 2012
Andreas Brendinger. Bild: Sveriges Byggindustrier. Bild: Sveriges Byggindustrier
Andreas Brendinger. Bild: Sveriges Byggindustrier.

Det är främst tiden för igångsättning av nya bostadsprojekt under senare delen av året där osäkerheten i dagsläget är som störst. Småhusmarknaden och villabyggare upplever en fortsatt tuff marknad.
– Bostadsinvesteringarna minskar på grund av senareläggning, trögare försäljning och svårigheter med finansiering. Markpriserna och högre kostnader förenat med den nya plan- och bygglagen samt kommunala särkrav är några orsaker, säger Andreas Brendinger, regionchef på Sveriges Byggindustrier Väst.
– Den tröga plan- och bygglovsprocessen i kombination med hyresregleringssystemet och bristen på attraktiv mark till ett acceptabelt pris är de främsta orsakerna till att så få hyresbostäder byggs. Behovet är dock fortsatt stort, konstaterar Andreas Brendinger.

Lokalinvesteringarna bedöms öka svagt med någon procent och är en stabil marknad. De offentliga anläggningsinvesteringarna minskar något under året. Volymmässigt är det totalt sett en tämligen god marknad 2012 som är klart jämförbar med 2011. Oro råder dock i entreprenadleden för anläggningsproduktionen 2013, som bedöms bli betydligt lägre än 2012.
– En något avvaktande och osäker marknad leder till ett minskat bostadsbyggande 2012. I övrigt råder en stabil byggmarknad i Göteborg med viss varningsflagg för anläggningsmarknaden 2013 och 2014, avslutar Andreas Brendinger.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige