Image
Rendering av Ecodatacenters nya kluster för AI-infrastruktur.
Rendering av Ecodatacenters nya kluster för AI-infrastruktur. Bild: Ecodatacenter

Borlänge köper Northvolt-marken för en halv miljard – datacenter tar över

Transaktioner Efter att batteritillverkaren Northvolt backat från sina planer om att bygga en fabrik i Borlänge, har kommunen nu köpt bolagets mark för 500 miljoner kronor. Kommunen har också skrivit under ett avtal med Ecodatacenter som ska starta verksamhet på en del av markområdet.
Publicerad den 6 September 2024

I början av sommaren stod det klart att batteritillverkaren Northvolt hade backat från sina fabriksplaner i Borlänge som skulle ha genererat cirka 1 000 jobb. Nu har kommunen köpt tillbaka marken i Kvarnsvedens pappersbruk där fabriken skulle ligga för en halv miljard. Samtidigt så står det klart att Ecodatacenter förvärvar en del av området av Borlänge kommun, vilken blir plats för en anläggning för ett AI-datacenter. Det blir bolagets andra datacenter i Dalarna.

Den ökade efterfrågan på AI-tjänster har positionerat Sverige som en av de mest fördelaktiga regionerna globalt för att implementera högpresterande AI-infrastruktur, skriver Ecodatacenter i ett pressmeddelande.
– Världen över pågår en kapplöpning mellan såväl företag som länder om ledartröjan i att utveckla och ta vara på möjligheterna med AI. Vi håller på att bygga ett ledande bolag inom AI och datacenter och är väldigt stolta över att tillsammans med Borlänge kommun öka såväl Sveriges som regionens AI-förmåga, säger Peter Michelson, vd för Ecodatacenter.

Byggnationen i Borlänge kommer att påbörjas så snart nödvändiga tillstånd har säkrats, med målet att ha de första delarna av centret i drift till 2027. Fullt utbyggd väntas anläggningen täcka dryga 20 hektar, och tillsammans med Ecodatacenters anläggning i Falun medför det att Dalarna blir en av de ledande geografierna i Europa för AI-infrastruktur.
– Jag tycker att det är positivt att vi kan göra detta tillsammans med Ecodatacenter. Det är ett lokalt företag med gott anseende, som arbetar med lokala leverantörer och schysta arbetsförhållanden. Genom deras etablering av sin elintensiva verksamhet skapar vi också möjligheter för fortsatta investeringar i regionnätet. Det är positivt för utvecklingen i hela Dalarna, säger Erik Nises (S), kommunstyrelsens ordförande i Borlänge.

EcoDataCenter har alltid för ambition att material och kompetens ska hämtas lokalt för att bidra till såväl ekonomin som kunskapsutbyte runt och omkring anläggningen.
– Platsen är helt perfekt för oss. Tack vare närheten till vårt center i Falun, ger det våra kunder möjlighet att bygga ihop några av världens största beräkningskluster. Dessutom så kan vi använda samma lokala partners som vi redan har etablerat i regionen, säger Peter Michelson.

Ecodatadenter grundades 2014 och driver idag datacenter i Falun, Stockholm och Piteå. Företaget har utmärkt sig globalt som en ledande aktör inom hållbara datacenter, och har med sitt teknologiska ledarskap och världsunika hållbarhetslösningar redan vunnit förtroende hos kunder såsom BMW, DeepL och Coreweave.

Borlänges politiska majoritet står bakom de avtal som idag tecknas mellan Borlänge kommun och Ecodatacenter. Samtidigt förutsätter avtalen att kommunfullmäktiga godkänner affären. Frågan tas upp för beslut på nästa sammanträde som äger rum tisdagen den 10 september.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Ny miljard på kontot – här vill SLP förvärva

Bolag SLP laddar på för nya förvärv. Efter nyemissionen berättar vd Tommy Åstrand var och vilken typ av fastigheter man ska investera den nya miljarden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige