Image

Balder säljer för två miljarder

Transaktioner Balder säljer samtliga fastigheter i Tranås, Falköping, Arboga och Köping till D Carnegie & Co och Heimstaden för drygt två miljarder kronor.
Publicerad den 10 Februari 2017

Försäljningarna överstiger Balders bokförda värde med cirka 130 miljoner kronor, motsvarande sju procent.

D Carnegie köper 42 fastigheter, 1 681 lägenheter i Arboga, Köping och Tranås. Överenskommet fastighetsvärde är 1 420 miljoner kronor och köpeskillingen uppgår till 1 040 miljoner kronor. Affären sker i bolagsform, med tillträde den 2 maj 2017.

Fastighetsportföljerna har en sammanlagd uthyrbar yta om cirka 152 900 kvadratmeter varav cirka 124 700 kvadratmeter utgörs av bostadsyta. I transaktionen övertas den befintliga förvaltningsorganisationen.

– Genom förvärvet stärker vi vår position på den svenska fastighetsmarknaden och de förvärvade fastigheterna passar väl i vår värdeskapande affärsmodell, säger Ulf Nilsson, vd på D Carnegie & Co.

Savills har varit köprådgivare.

Heimstaden köper 56 fastigheter i Falköping för 593,3 miljoner kronor, motsvarande 8 600 kronor per kvadratmeter.

Förvärvet finansieras dels med egen likviditet om 35 procent och dels med banklån om 65 procent.

Panreal har varit Heimstadens rådgivare i denna affär.

Beståndet består av totalt 875 bostadslägenheter och en mindre andel butiks- och kontorsytor i centrum. Den totala ytan uppgår till cirka 68 500 kvadratmeter med en uthyrningsgrad på 97,7 procent om totalt 60,0 miljoner kronor i hyresintäkter.

- Vi har länge haft blickarna mot Västra Götaland och är glada över att kunna göra vårt först förvärv i regionen. Falköping har under en lång tid haft en positiv befolkningsutveckling och känns som en stabil kommun med mycket goda kommunikationer. Vi kommer att ta över befintlig förvaltningsorganisation och vår ambition är att utveckla beståndet till det mest attraktiva på orten, säger Fredrik Årman, senior investment manager på Heimstaden.

Affären sker genom köp av bolag och tillträde är planerat till den 3 april 2017.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Panreal på Branschguiden

Panreal är en partnerägd rådgivare som erbjuder kvalificerad transaktionsrådgivning och projektledning vid bolagsöverlåtelser på den svenska fastighetsmarknaden.

Firman erbjuder heltäckande rådgivningstjänster och service till alla slags investerare – allt från bygg- och fastighetsutvecklingsbolag till institutioner, fonder och onoterade bolag.
Genom en kombination av starkt engagemang, djup kunskap om fastighetsmarknaden och stor erfarenhet av bolagsaffärer är Panreal en självklar partner i transaktioner där optimal värdetillväxt är en förutsättning.

Panreal är...

Läs mer om Panreal på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Johan Almquist tar in Kiss och Abba i coworking-världen

Bolag Johan Almquist är ägare till och vd för coworkingaktören A house. Han har vad han själv kallar "en brokig bakgrund", vilket, enligt honom själv, beror på att han hela tiden gjort enbart saker som han tycker är roliga. Som, till exempel, att köpa rättigheterna till bandet Kiss hela musikkatalog. – Jag har gått efter vad som vore kul att lära sig och jag har också hela tiden haft en längtan efter att lära mig nya saker.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige